Politika

Dopune Zakona reakcija su na situaciju

Vlada usvojila dopune zakona koje omogućuju slanje vojske na granice

 Vlada usvojila dopune zakona koje omogućuju slanje vojske na granice

Vlada je sjednici usvojila dopune Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani koje vojsci omogućuju da na granici pomogne policiji u rješavanju migrantske krize.

Premijer Tihomir Orešković u uvodnom je djelu istaknuo da se slično već događa kod naših susjeda.

"Danas se u Sloveniji to već događa. I u Srbiji imaju tu mogućnost da mogu aktivirati i iskoristiti vojsku u pomoć, humanitarnu pomoć i u pomoć policiji. To ne znači da ćemo mi sutra aktivirati vojsku nego ćemo kroz ovaj zakon imati opciju ako bude potrebno da se ta vojska uključi u humanitarnu i u pomoć policiji na našoj granici", rekao je Orešković.

Dopune Zakona reakcija su na situaciju u kojoj smo se našli, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

"U članku 1 se propisuje da iznimno, naglašavam, iznimno, OSRH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice. Također, propisuje se de će OSRH tijekom pružanja potpore postupati po uputama policije. To su dva ključna momenta: uistinu iznimno i po uputama policije", rekao je Orepić.

"Odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji stavka 1 ovoga članka donosi Vlada na prijedlog ministra obrane uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike", zaključio je ministar obrane Josip Buljević.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.