Politika

Sjednica Vlade

Ministri traže masovna zapošljavanja, Crnoja ne nazoči sjednici

Ministri traže masovna zapošljavanja, Crnoja ne nazoči sjednici

U tijeku je prva sjednica nove Vlade Republike Hrvatske. Na prvoj sjednici Oreškovićeve vlade ministar branitelja Mijo Crnoja ipak nije prisutan, javlja N1

Ministri podnose izvještaj premijeru o stanju koje su zatekli u svojim resorima.

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kazao je da je zadovoljan stanjem u svom ministarstvu te da na mnogim licima vidi motiviranost. Želi zaposliti još 137 ljudi.

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat također je kazao da u njegovom ministarstvu ima još mnogo prostora za zapošljavanje. "Sistematizirana su 163 radna mjesta u ministarstvu, a popunjeno je jedva 109".

Naveo je da je u HAMAG sistematizacija predviđa 221 radno mjesto, a da tamo trenutno radi 126. U Centru za zadružno poduzetništvo predviđeno je šest radnih mjesta i svih šest je popunjeno.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da se moraju popraviti nedorečenosti u postupanju poreznih vlasti.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je i da su u ministarstvu gospodarstva potkapacitirani. Uz to je rekao i da su premali koeficijenti za inspekcijske poslove.

Ministar poljoprivrede Davor Romić također je rekao da ima prostora za dodatno zapošljavanje u njegovom ministarstvu. Kazao je i da su potrebna mala povećanja u proračunu za njegov resor.

Ministar prometa Oleg Butković kazao je da je proračun prošle godine bio 5,7 milijardi kuna.

"Od velikih projekata imamo u HŽ-u rekonstrukcija i izgradnja dionice pruge od Dugog Sela do Križevaca. Rekonstrukcija drugog kolosjeka na dionici Križevci-Koprivnica-državna granica. Priprema se dokumentacija za modernizaciju dionice Zaprešić-Zabok i Hrvatski Leskovac-Karlovac. Što se tiče Hrvatskih cesta, imamo projekt Splitske obilaznice vrijedan 139 milijuna kuna, planira se završetak krajem godine", kazao je Butković.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić rekao je da imaju ambiciozan plan dodjele 217 postupaka bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti blizu četiri milijarde eura.

"Realno se u državni proračun može povući oko milijardu eura.U 2015. godini bilo je planirano povlačenje 7,8 milijardi eura, povuklo se oko 4 milijarde kuna, dakle skoro pola nije povučeno".

I ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najavila je da su dodatna zapošljavanja potrebna i u njenom ministarstvu.

"Ključne aktivnosti su usmjerene u provođenje strategije razvoja javne uprave i u akcijski plan provedbe strategije javne uprave te e-Hrvatska 2020."

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da je još neriješeno oko pola milijuna predmeta, ali bez prekršajnih predmeta.

"Proračun u 2015. je bio 2,4 milijarde kuna, od čega pola troše sudovi. To je proračun koji okvirno zadovoljava potrebe, ali treba ga malo povećati", rekao je Šprlje te dodao da će biti potrebna dodatna zapošljavanja u ministarstvu.

 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić govorio je i o migrantima. "Mislim da ću moći organizirati da se imigranti uopće ne zadržavaju u Hrvatskoj". Kazao je i da proračun za MUP može biti na razini prošlogodišnjeg.

Ministar obrane Josip Buljević rekao je da obrambene snage funkcioniraju bez većih problema, a stanje u misijama je dobro. "Tranzicija je izvedena bez problema", kazao je.

Miro Kovač rekao je da u MVEP-u ima još prostora za zapošljavanje.

"Što se tiče proračuna, nije bilo minusa i s ovim proračunom može se funkcionirati i ove godine, čak se može i uštedjeti u Ministarstvu vanjskih poslova", kazao je Kovač.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.