Politika

Što je obilježilo ovu političku kampanju

Osvrt na obećanja koja slušamo svake četiri godine

Osvrt na obećanja koja slušamo svake četiri godine

Što je obilježilo ovu predizbornu kampanju? Baš ništa posebno. Slušali smo uobičajene najave o većim naknadama za majke, nižem PDV-u, većim plaćama i manjim porezima. Nitko neće ništa rezati, svi će svima nešto dati. Čega se sjećate iz kampanje prije četiri godine? Baš ničeg posebnog. Slične najave i obećanja.

Izbori 2011. odvijali su se u sjeni optužnice protiv HDZ-a i u ozračju da je stranka koju je vodila Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor i prije izbora duboko zakoračila u oporbu. Kasnije i bi tako. Stranka je otišla u oporbu, a ona iz stranke. Činilo se još u kampanji da čak ni ona ne vjeruje previše u mogućnost da ostane u Banskim dvorima. Ankete su pokazivale niski rejting stranke s optužnicom oko vrata.

"Pobijedit ćemo, pobijedit ćemo, pobijedit ćemo, pobijedit ćemo...", govorila je Kosor.

Kosor je najavljivala da će ograničiti javni dug, u dvije godine prepoloviti deficit i da neće uvoditi nove poreze pa tako ni porez na imovinu. Obećavali su da neće biti otpuštanja u državnoj i javnoj upravi, smanjenja socijalnih i braniteljskih prava ni mirovina.

"To je prvorazredno nacionalno pitanje jer je pitanje svih pitanja hoće li nas biti", rekla je Kosor predstavljajući program.Nulta tolerancija na korupciju, više rada, ulaganja, više domaće hrane, stanovi za mlade, viši standard. Nećemo poreze, nećemo revidirati ugovore s Vatikanom, nećemo Jugosferu", poručivala je Kosor.

"Naučili smo lekciju, nema više rezanja prava - bila je glavna poruka čelnika Kukuriku koalicije predstavljajući izborni program Plan 21. Nisu se razbacivali velikim obećanjima, ali su govorili - kad mi dođemo na vlast živjet ćete bolje". Zoran Milanović.

"Da, živjet će ljepše i kvalitetnije, biti jači, imati dublji džep i veće samopoštovanje", rekao je Milanović.

Za četiri godine, govorili su, Hrvatska će izgledati drugačije; lakše će se otplaćivati krediti, nalaziti posao, živjeti od mirovine, a bit će i manje kriminala. Najavljivali su rješavanje pitanja nelikvidnosti, nezaposlenosti, nudili obrazovanje i zdravstvo pod jednakim uvjetima za sve, decentralizaciju i društvo bez korupcije. To što se događa HDZ-u nismo uzrokovali mi, tako je Milanović odgovorio na pitanje osjeća li se povlaštenim u kampanji.

"Protivnika koji je na konopcima, ne udaram", govorio je šef SDP-a.

Štednja da, bolni rezovi ne, ponavljao je Milanović iako su tada sva istraživanja pokazivala da su građani spremni stegnuti remen, ako to nosi boljitak.

"Bolni rezovi su amputacije. Gušteru može narasti rep ali čovjeku, još nisam vidio da mu je narasla noga, ako si mu je odrezao", rekao je čelnik tadašnje Kukuriku koalicije.

 U izbornoj noći 4. prosinca dogodilo se očekivano, Milanovićeva ekipa dobila je apsolutnu većinu..

"Možemo i pogriješiti, ali ne smijemo stajati i iznevjeriti sve ljude koji su nam danas dali dobru ljudsku vjeru, povjerenje. Očekuju velike stvari od nas. Ne smijemo ih iznevjeriti".

Ostajemo čvrsto na nogama, i u oporbi ćemo služiti svome narodu, rekla je tu noć Kosor koja je priznala poraz, ali nije čestitala Milanoviću.

 "Glavno je da nisu uspjeli poniziti HDZ i strpati ga na koljena", rekla je u izbornoj noći Jadranka Kosor.

 Kako to obično biva, ovisno o tome čiji ste simpatizer, kad se podvuku računi, različito se gleda na to živi li se sad bolje ili ne, ali svi opet moramo slušati isto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno