Politika

Parlamentarni izbori 2015.

Sabina Glasovac treća, Ingrid Antičević Marinović četvrta na listi koalicije Hrvatska raste u IX izbornoj jedinici

Sabina Glasovac treća, Ingrid Antičević Marinović četvrta na listi koalicije Hrvatska raste u IX izbornoj jedinici

Koalicija Hrvatska raste objavila je liste kandidata za predstojeće parlamentarne izbore u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, nakon što je svoju kvotu na koalicijskim listama u subotu potvrdio Glavni odbor SDP-a.

Kako je i najavljivano predsjednik stranke i hrvatski premijer Zoran Milanović prvi je na listi za prvu izbornu jedinicu, koja obuhvaća centar Zagreba i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije, a slijedi ga šefica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Na trećem je mjestu prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić, a na četvrtom glavni tajnik stranke Igor Dragovan.

Na čelu II. izborne jedinice, koja obuhvaća istok Zagreba i Zagrebačke županije te Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, je predsjednik Sabora Josip Leko. Drugi je ministar obrta Gordan Maras, a na trećem je mjestu SDP-ov koordinator za tu jedinicu i saborski zastupnik Vedran Babić. Na listi ih slijede Gordana Sobol i HSU-ov Željko Šemper, dok je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odlukom HNS-a na osmom mjestu.

U trećoj izbornoj jednici, u kojoj su Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija, prvi je Siniša Hajdaš Dončić, a slijede ga potpredsjednici Sabora Milorad Batinić (HNS) i Dragica Zgrebec. Posljednji je na listi varaždinski župan Predrag Štromar (HNS).

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković prvi je na listi u IV., osječkoj izbornoj jedinici, što je svojevrsno iznenađenje, budući da se na tom mjestu spominjao ministar obrane Ante Kotromanović, koji je na kraju završio na prvom mjestu u X., splitskoj izbornoj jedinici. Sukladno koalicijskom sporazumu, drugi u IV. jedinici je HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a slijedi ga laburist Jaroslav Pecnik.

U V. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, listu predvodi bivši požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a slijede ga ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, HSU-ova zastupnica Marija Ilić i ministar branitelja Predrag Matić.

Ministar financija Boris Lalovac, kojega su stranački kuloari i mediji proteklih dana smještali po različitim jedinicama, prvi je na listi u VI. izbornoj jedinici (jugoistok Zagreba i Zagrebačke županije te Sisaško-moslavačka županiaj). Na toj je listi drugi bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, treći je HNS-ov Goran Beus Richembergh, a četvrti ministar rada Mirando Mrsić.

Prva u VII. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagreba i Zagrebačke županije, Karlovačka i dio Primorsko-goranske županije) je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, a slijede je ministar okoliša Mihael Zmajlović, HNS-ova Nada Turina Đurić te Nenad Stazić. Peti je šef Milanovićeva kabineta Tomislav Saucha.

U Osmoj izbornoj jedinici (zapad Primorsko-goranske i Istarska županija) prvi na listi je koordinator Željko Jovanović, drugi je saborski zastupnik Peđa Grbin, a slijede koalicijski partneri Silvano Hrelja (HSU) i Nansi Tireli (laburisti).

U IX. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije prvi je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a slijede ga Ivan Klarin, Sabina Glasovac, Ingrid Antičević-Marinović i Franko Vidović. Posljednji na listi je član SDSS-a, pomoćnik ministra uprave Boris Milošević.

Antu Kotromanovića na listi u X. izbornoj jedinici (jug Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija) slijede dvojica članova Vlade, potpredsjednik Branko Grčić i ministar uprave Arsen Bauk., Ingrid Antičević Marinovićčetvrta na listi koalicije Hrvatska raste u IX izbornoj jedinici

Također, Milanović je objasnio da se prilikom sastavljanja lista vodilo nizom kriterija: regionalnih, obrazovnih i prema tome kako je tko radio. Dogovor je bio i da na listama nema gradonačelnika najvećih gradova.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.