Politika

Proračun

Sabor rebalansirao proračun i donio odluku o privremenom financiranju

Sabor rebalansirao proračun i donio odluku o privremenom financiranju

Hrvatski sabor je u petak, posljednjega dana zasjedanja, većinom glasova izmijenio državni proračun za ovu godinu te donio odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine.

U uvjetima rasta BDP-a većeg od očekivanog, ukupni proračunski prihodi za 2015. povećani su za 1,8 milijardi kuna, na 108,2 milijarde.

Planirani rashodi povećani su sa 119 na na 120,7 milijardi kuna, a manjak državnog proračuna za 2015. planiran je u iznosu od 12,5 milijardi kuna ili 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda.

Odlukom o privremenom financiranju, za prvo tromjesečje 2016. predviđeni su prihodi od 26,6 milijardi kuna, rashodi od 31,5 milijardi i proračunski manjak od 4,9 milijardi kuna ili točnije 4 milijarde 863 milijuna kuna.

Sabor je glasovao i o drugim raspravljenim točkama. Među ostalim je izmijenjen Zakon o stambenoj štednji na koju će maksimalni poticaj ove godine iznositi 245 kuna.

Članarine u turističkim zajednicama linearno su smanjene za 15 posto, izmijenjen je Prekršajni, Zakon o tržištu kapitala i Zakon o interoperabilnosti željezničkog sustava te donesen prostorni plan Parka prirode Biokovo.

Sa 101 glas "za", osam "protiv" i jedan "suzdržan" osnovano je Sveučilište u Slavonskom brodu, deveto u Hrvatskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.