Politika

Domino efekt

Koncept Europe bez granica raspada se zbog migrantske krize

Koncept Europe bez granica raspada se zbog migrantske krize

Dvadesetogodišnja era putovanja Europom bez granica u ponedjeljak je prekinuta nakon što su brojne zemlje uspostavile nadzor na svojim granicama kao odgovor na nezapamćen priljev migranata.

 

Iznenadna nedjeljna odluka Njemačke da vrati pogranični nadzor učas je postigla domino učinak jer je primorala i njoj susjedne zemlje da zatvore vlastite granice. Austrija je uputila vojsku na granicu s Mađarskom nakon što su je tijekom noći pješice prošle na tisuće migranata.

"Ako njemačka provodi pogranični nadzor, Austrija mora postaviti pojačane nadzorne točke na granici i to upravo radimo", rekao je na konferenciji za novinare vicekancelar Reinhold Mitterlehner, dodavši da će vojska biti raspoređena kao potpora.

"Potpora će prije svega biti usmjerena na humanitarnu pomoć", rekao je kancelar Werner Faymann, koji je bio na istoj konferenciji za novinare. "No želim naglasiti da će biti i potpora u graničnom nadzoru ako to bude potrebno".

I Slovačka je najavila zatvaranje granica prema Njemačkoj i Austriji.

Te mjere dosad su najveća prijetnja schengenskom sustavu koji je 1995. ukinuo granične prijelaze diljem Europe i koji se, zajedno sa zajedničkom valutom eurom, smatra transformativnim postignućem integracije kontinenta.

Sadašnja pravila brane migrantima bez osobnih dokumenata putovanje unutar schengenskog prostora, ali nedostaju mehanizmi koji bi ih doista u tome spriječili.

I Poljska je objavila spremnost postavljanja graničnog nadzora u slučaju većeg broja migranata, a bilo kakva odluka EU o nametanju kvota za prihvat izbjeglica pojediniom zemljama članicama, što zagovaraju Europska komisija i neke veće zemlje članice na čelu s Njemačkom, dovela bi do institucionalne krize.

"Prihvatit ćemo samo onoliko izbjeglica koliko možemo podnijeti, niti jednog više ni manje", rekla je premijerka Ewa Kopacz.

Zemlje članice schengenskog prostora imaju pravo ponovno uspostaviti provremenu graničnu kontrolu u kriznim situacijama, i povremeno su to u prošlosti i činile, ali nikad na razini na kojoj se to dogodilo u ponedjeljak.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.