Politika

Sabor o izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave

Sabor o izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave

Drugog dana izvanredne sjednice Sabora na red je stigla rasprava o izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

 

Preraspodjelom poreza na dohodak profitirat će brdsko-planinska područja kojima će se sredstva povećati za deset posto, objasnio je zamjenik ministra Grčića, Jakša Puljiz. Lokalna razina dobiva 58 milijuna kuna više, ali smanjuju se prihodi županija za 12,5 milijuna.

Najveći teret preraspodjela ipak nosi državni proračun. HDZ-ov Ivan Šuker tvrdi da Vlada lokalnoj samoupravi oduzima 900 milijuna kuna. Da je zakon rezultat dogovora s lokalnim vlastima, poručio je Puljiz.


"Vlada nije izmijenila smjernice fiskalne politike, ali joj trebaju glasovi na području brdsko-planinskih područja i sad uzikma županijama, uzima i siromašnim jedinicama lokalne samouprave i sredstava za financiranje, prije svega, osnovnog školstva, prema tome, kakav je to način? Tko ima je dao to pravo?", upitao je Šuker.

"Ovaj prijedlog zakona je poznat i ugrađen u smjernice, prema tome, tu nema nikakvih iznenađenja. Ono što je samo činjenica, to je ono što ostaje, da su se osigurala dodatna sredstva za jedinice lokalne smaouprave na brdsko-planinskim područjima. Niti jedna decentralizirana funkcija neće biti dovedena u pitanje što se toga tiče", rekao je Puljiz.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.