Politika

Na Vladi uredba o vaučerima za struju, Obiteljski zakon

Na Vladi uredba o vaučerima za struju, Obiteljski zakon

Na sjednici Vlade naći će se konačni prijedlog Obiteljskog zakona, kao i uredbe o vaučerima za struju koji trebaju stići već od 1. listopada.

 

Nakon što je Ustavni sud lanjskog srpnja srušio raniju verziju Obiteljskog zakona i poslao ju na doradu, pred ministre će danas konačni prijedlog.

Načelno, donosi iste pravne institute te osigurava održavanje obiteljsko-pravne zaštite djece i osoba lišenih poslovne sposobnosti na razini postignutoj zakonom iz 2014.

Omogućuje nastavak rada Centra za posebno skrbništvo i obiteljskih medijatora u cilju manje traumatiziranja djece u dugotrajnim sudskim postupcima. Planovi o zajedničkoj roditeljskoj skrbi trebali bi pak nastaviti trend smanjenja broja razvoda koji završavaju u parničnom postupku.Paketom uredbi Vlada mijenja zakone o energiji, tržištu toplinske te električne i donosi kriterije za status ugroženih kupaca.

Za oko 125 tisuća najugroženijih to će od 1. listopada značiti vaučere od 200 kuna mjesečno ako ne mogu platiti račun za struju. Model uplate 2 lipe po kilovat satu plina i struje nedavno je dogovoren s distributerima energenata, ranije je poručila potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić.

'To je u skladu i s uredbama EU, jer naprosto ljudi koji su ispod linije energetskog siromaštva moraju dobiti određenu vrstu potpore. Na taj način ćemo osigurati fiancijska sredstva. Riječ je o 170 milijuna kuna na godišnjoj razini'', najavila je Opačić.

Pravo na energetsku naknadu imat će korisnici zajamčene minimalne naknade ili osobne invalidnine. Po hitnoj proceduri Saboru se predlaže i povećanje minimalnih naknada za nezaposlene i za radno nesposobne samce, njih više od 11 tisuća, s 800 na 920 kuna. Vlada će raspraviti i Izvješće o provedbi mjera Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj u prošloj godini. Na dnevnom redu je i konačni prijedlog Zakona o poticanju ulaganja.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.