Politika

Agrokorova kupnju Mercatora i Podravkina kupnja Žita

Slovenija: Ministar poljoprivrede Židan problematizira najveće hrvatske akvizicije u Sloveniji

Slovenija: Ministar poljoprivrede Židan problematizira najveće hrvatske akvizicije u Sloveniji

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan problematizirao je kao štetne za slovenske nacionalne interese najveće investicije hrvatskih tvrtki u slovensko gospodarstvo s posebnim naglaskom na Agrokorovu kupnju Mercatora i Podravkinu kupnju ljubljanskog Žita.

U razgovoru za novi broj tjednika Mladina, Židan je kazao da je njegova stranka Socijalnih demokrata (SD) stalno upozoravala na problematičnost prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom konkurentu koji ima i velike proizvodne kapacitete i da se to "sada ostvarilo".

"Trgovina je ključna karika u prehrambenom lancu, a Mercator je sada postao instrument za prodor hrvatskih artikala na slovensko tržište", kazao je Židan.

Što se tiče Podravkine akvizicije u Sloveniji, kupnji udjela u konditorsko-pekarskoj skupini Žito koja je bila u većinskom vlasništvu države, Židan je kazao da ta prodaja u tržišnom smislu nije toliko tragična kao prodaja Mercatora jer Slovenija ionako ne proizvodi dovoljno žitarica, ali da je problematično kako je Podravka došla do sredstava za kupnju slovenske tvrtke jer joj je pomogla država koja ju je dokapitalizirala.

"Hrvatska će to morati pojasniti Europskoj komisiji jer se možda radi o nedopuštenoj državnoj pomoći koja je u Europskoj uniji zabranjena", kazao je Židan.

Prodaja Ljubljanskih mlekarni koju je kupio francuuski Lactalis preko svoje hrvatske tvrtke Židanu se ne čini tako lošom, ali je rekao da je to dovelo do pada otkupnih cijena slovenskog mlijeka, što brine slovenske farmere.

Židan je kritizirao odluku premijera Mire Cerara koji je smijenio donedavnog ministra obrane Janka Vebera jer se Veber protivio prodaji Telekoma Slovenije koja je nakon toga pala u vodu.

Cerar je smijenio ministra iz redova Socijalnih demokrata (SD) jer je u kampanji protiv prodaje državne imovine zlorabio obavještajni aparat, no Židan je kazao da je loše što je to učinio pod pritiskom opozicije i da su se Veberove opaske o štetnosti prodaje osjetljive telekomunikacijske infrastruukture pokazale opravdanima.

Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana najkritičniji su u vladi kad se radi o "rasprodaji državne imovine", a situaciju s hrvatskim ulagačima dodatno su zaoštrile prilike nakon arbitražne afere.

U slovenskim medijima i izjavama političara nakon tog skandala bilo je mnogo sugestija i upozorenja da je Hrvatska navodno i do akvizicija u Sloveniji došla koristeći nezakonito dobivene obavještajne informacije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.