Politika

protiv trumpa

200 tisuća žena sprema pohod na Washington

200 tisuća žena sprema pohod na Washington
AP

Danas se 200 tisuća žena, ogorčenih stavom prema ženama i zabrinute smjerom kojim Amerika ide, sprema marširati na glavni grad. Među njima bit će brojna poznata lica poput glumica Julianne Moore

Red smijeha, red suza - tako bi se mogla opisati atmosfera na inauguraciji 45. američkog predsjednika, Donalda Trumpa.

Prije slavlja i inauguracijskih balova, kontroverzni američki predsjednik potpisao je uredbu kojom počinje dokidanje Obamacarea. Sve su pratili brojni prosvjedi s više od 200 uhićenih. No pravi desant na Washington sprema se danas prosvjednim maršem dvjesto tisuća žena.

Jedni u euforiji, drugi u suzama. Amerika je dobila 45 predsjednika.

"Tako mi Bog pomogao!" "Čestitam, gospodine predsjedniče!"Donald Trump održao je jedan od najradikalnijih inauguracijskih govora ikad, najavivši da više ništa neće biti kao prije. Žestoko je opalio po Washingtonu kao središtu moći koja ne služi Amerikancima. Prijeteći su to doživjeli i demokrati i republikanci.

"Nećemo više tolerirati političare koji samo pričaju, žale se, nikad ništa ne poduzimaju. Od danas nadalje bit će samo Amerika na prvom mjestu, prvo Amerika", obećao je protekcionizam koji će rezultirati blagostanjem i novog snagom.

Obećao je nove saveze i brisanje radikalnog islamizma s lice zemlje. Prije nego je krenuo na tradicionalne inauguracijske balove, potpisao je uredbu kojom počinje demontiranje Obamacarea, sustava kojim je bivši predsjednik uveo zdravstveno osiguranje za 20 milijuna dotad neosiguranih Amerikanaca. Samo nekoliko blokova dalje, prosvjednici su se sukobili s policijom.

A predsjednik i prva dama otplesali su svoj prvi predsjednički ples uz My way, pjesmu koju je popularnom učinio Frank Sinatra.

Danas se 200 tisuća žena, ogorčenih stavom prema ženama i zabrinute smjerom kojim Amerika ide, sprema marširati na glavni grad. Među njima bit će brojna poznata lica poput glumica Julianne Moore i Olivie Wilde te pjevačice Katy Perry. Trump pak, okružen svojim ženama - Melanijom i kćerkom Ivankom za koju svi kažu da je zapravo prava prva dama, počinje svoj prvi radni dan u Bijeloj kući.


Reci što misliš!