Politika

analiza

Brexit i izbor Donalda Trumpa donijet će neke velike promjene

Brexit i izbor Donalda Trumpa donijet će neke velike promjene
AP

Peter Leyden, osnivač i izvršni direktor Reinventa te autor nekoliko knjiga, za Medium je analizirao što mandat Donalda Trumpa na čelu vodeće globalne sile znači za Ameriku i svijet

U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegovog članka.

"Brexit i izbor Donalda Trumpa donijet će neke velike promjene. Neke promjene će možda biti strašne, ali nekima bismo se trebali veseliti. Do oba ova događaja doveo je strah od budućnosti i pogrešna interpretacija onoga što se s nama događa. Obje će biti kratkoročno kaotične, ali će ubrzati promjene koje trebaju stići veoma brzo".

Trump je početak kraja

"Trump je simptom nečeg većeg što se događa u svijetu, kao i ljudi zaslužni za Brexit. Oni nisu pokretači promjene, oni samo reagiraju na promjenu. Ne pokazuju put naprijed, već se očajnički drže prošlosti.

Svijet je u relativno ranim fazama tranzicije prema civilizaciji 21. stoljeća. Relativno rano bi značilo otprilike jednu trećinu. Ta je tranzicija gotovo neizbježna, što bi značilo da se može izbjeći samo ako donesemo neke katastrofalne političke odluke.

Tri su karakteristike te civilizacije: Prvo, pokretat će ju digitalne tehnologije, sa sve više međusobno povezanim računalima. Drugo, bit će u potpunosti globalna i djelovati na čitav planet. Treće, morat će biti održiva, u svojem korištenju energije i učinku na planet.

Sve se ove promjene mogu objasniti ulaganjima, preobražaju ekonomija te samo praćenjem onoga što rade inovativni ljudi. Na mnoge se način ove promjene događaju usprkos tome što vlade rade. Ne mogu ih zaustaviti na ovoj makro razini.

Političarima je lako prestrašiti ljude ovim promjenama te ih pridobiti za povratak na staro. To je klasična taktika desnog nacionalizma.

Trump će postati faktor koji će desnu konzervativnu politiku srušiti na vrijeme jedne ili dvije generacije. Njegov mandat će biti za milijardere i od strane milijardera. To će biti karikatura konzervativne politike. Otuđit će sve političke faktore.

Protureakcija će biti brza i žestoka. Čak i Republikanci koji su mu pomogli da dođe na vlast će platiti ceh. Sljedećih 4 do 8 godina dovest će do velike promjene u politici, i to na lijevo.

Pobjeda Hillary Clinton ne bi dovela to takve promjene. Republikanci bi je zakočili više nego Obamu".

Kalifornija je budućnost

"Gdje tražiti vodstvo budućnosti? Kalifornija je prošla političku transformaciju veoma rano.

Kalifornijom danas upravlja nova generacija progresivnih demokrata. U svakom uredu u zemlji. Nadmoćne većine u oba Doma. U Kaliforniji trenutno nema konzervativnog republikanskog dužnosnika. Konzervativna ideologija tamo je mrtva.

Napredna politika u Kaliforniji funkcionira: Trump je tu izgubio od Hillary za 4 milijuna glasova.

Političko okružje koje vode progresivci bez značajne oporbe i zapreka na horizontu dovest će do eksplozije inovacija koja će lijevi centar u Americi gurnuti naprijed te imati posljedice i za Europu i svijet".

Pravi je početak još uvijek Obama

"Moguće je da je cijela ova analiza pogrešna. Ali ovakav je scenarij dobro uzeti u obzir.

Republikanci bi trebali paziti što žele, a Demokrati koji očajavaju bi se također trebali zapitati.

Politike predsjednika Obame pomogle su u dovođenju onoga što će na kraju prevladati. U velikoj slici povijesti kratka Trumpova vladavina smatrat će se teškim ali potrebnim korakom između jednog ekonomskog perioda i sljedećeg.

Na Obamino desetljeće rada gledat će se kao na trajne temelje. Postavio je temelje za ono što će sigurno postati digitalna, globalna, održiva civilizacija 21. stoljeća", zaključuje Leyden.


Reci što misliš!