Politika

susret sa zadarskim gospodarstvenicima

Ministrica Dalić u Zadru: Akcijski plan donosi uštedu za poslodavce

Ministrica Dalić u Zadru: Akcijski plan donosi uštedu za poslodavce
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uštedu za poslodavce, jednostavniji, brži i bolji pristup tržištu - to će donijeti primjena Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, rekla je Potpredsjednica Vlade, ministrica Martina Dalić, uoči predstavljanja plana zadarskim gospodarstvenicima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je da Administrativni plan donosi više od sto mjera koje su usmjerene na pojednostavljenje primjene postojećih zakonskih propisa i podzakonskih akata kako bi se osigurala ušteda za poslodavce.

U jednom dijelu akcijski plan donosi i mjere za liberalizaciju tržišta usluga, vezane uz jednostavniji, brži i bolji pristup tržištu, odnosno potpuno digitalno osnivanje poduzeća.

Ministrica Dalić odgovorila je i na pitanje o bojazni sindikata da će akcijski plan pomoći gospodarstvenicima, a umanjiti prava radnicima.

- Akcijski plan ne ukida niti jedan postojeći standard. Standardi zaštite ostaju razmjerni javnom interesu. Ono što akcijski plan donosi je jednostavniji i fleksibilniji način primjene tih standarda posebno za male poduzetnike. Mi danas imamo jednak način primjene standarda neovisno o veličini poduzetnika, kazala je Martina Dalić i najavila liberalizaciju tržišta rada za strance u Hrvatskoj. Značajno ćemo povećati kvote za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja. To zasigurno nije optimalna i najbolja mjera u vrijeme kada imamo velik broj nezaposlenih, ali velik je problem da dio raspoložive hrvatske radne snage ne korespondira sa radnim mjestima koja se nude, rekla je Dalić.


Reci što misliš!