Politika

Istraživanje

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Žene i dalje podzastupljene na upravnim mjestima

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Žene i dalje podzastupljene na upravnim mjestima

Unatoč zavidnoj razini poznavanja pojma rodne uravnoteženosti, žene su i dalje podzastupljene na upravljačkim pozicijama, pokazalo je istraživanje Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić predstavila je istraživanja o percepciji poslodavaca i poslodavki o koristima rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja.

Provedeno u 57 tvrtki, istraživanje je pokazalo da unatoč visokom postotku poznavanja problema rodne uravnoteženosti, i dalje je manje žena na upravljačkim pozicijama. Kao najveći razlog tome, navedeno je konzervativno i patrijarhalno društvo, ali i činjenica da im društvo ne pruža podršku.

Pravobraniteljica je naglasila kako nema prosperiteta bez rodne ravnopravnosti te kako sprečavanja svih oblika diskriminacija, pa i one u napredovanju, nema bez odgoja koji kreće od roditelja.

Predstavnica slovenske udruge menadžera naglasila je kako tvrtkama mora biti jasno da zanemarivanjem žena u napredovanju osim diskriminacije, tvrtke ne koriste niti svoj puni potencijal.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.