Politika

"Povjerenje je dobro, ali kontrola je još bolja"

Sabor: zakon o sustavu unutarnjih kontrola za SDP antikorupcijski, za HDZ nedorečen

Sabor: zakon o sustavu unutarnjih kontrola za SDP antikorupcijski, za HDZ nedorečen

Prijedlog zakona o sustavu unutarnjih kontrola iz SDP-a su u srijedu navečer ocijenili dobrim i antikoruptivnim zakonom, jer jača odgovornost sustava unutarnje kontrole, no iz HDZ-a ga drže nedorečenim te smatraju lošim što ista pravila vrijede za najmanju općinu ili komunalno poduzeće, kao i za primjerice HEP ili Zagrebački holding.

"Povjerenje je dobro, ali kontrola je još bolja", kazao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović, istićući da se novim zakonskim prijedlogom jača odgovornost sustava unutarnje kontrole, donosi veća učinkovitost u upravljanju i kontroli prihoda, rashoda imovine i ostalog, jača suradnja korisnika proračuna s izvanproračunskim korisnicima, uvodi jedinstveni sustav izvještavanja.

Ivo Jelušić (SDP) istaknuo je njegovu važnost jer će, osim za proračunske korisnike, vrijediti i za trgovačka društva u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, ocijenivši kako možda ne bi bilo afere Fimi media da smo taj zakonski prijedlog, koji ima preventivnu funkciju, imali i ranije. Uz to, sredstva EU fondova ne mogu koristiti oni koji na taj način nemaju uređen sustav unutarnje kontrole, a ako se sustav ne uspostavi, predviđene su i prekršajne mjere, dodao je.

Đuro Popijač (HDZ) smatra pak da je postojeći zakon iz 2006. bio jasniji od novoga, kojega je nazvao nedorečenim jer u njemu nije jasno kako će se u praksi implementirati s obzirom da vrijedi za sve, pa i za najmanju općinu i komunalno poduzeće od tri zaposlena, kao i za HEP ili Janaf.

"Proizvodimo zakon kojega je nemoguće primjenjivati i stvorit će kaos u sustavu", upozorio je i napomenuo da je ranije tu bila definicija 'sustava financijske kontrole', a sada je to 'sustav unutarnje kontrole', i to za poboljšanje upravljanja, što znači da se ustvari odnosi na sve poslovne procese bilo kojeg poduzeća.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) smatra kako je tu riječ o antikorupcijskom zakonu koji će vrijediti na državnoj i na lokalnim razinama, uz veću odgovornost čelnih osoba, te se pita zašto se s time nije išlo još 2006. nego tek sad.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.