Politika

Što predsjednički kandidati misle o Bozanićevim porukama?

Što predsjednički kandidati misle o Bozanićevim porukama?

Novi predsjednik ili predsjednica ne smije zaboraviti branitelje, Domovinski rat, mora prednjačiti iskrenim domoljubljem.

Novi predsjednik ili predsjednica ne smije zaboraviti branitelje, Domovinski rat, mora prednjačiti iskrenim domoljubljem. Mora se zauzeti za pravo na život od začeća do prirodne smrti te imati jasniju sliku da je brak zajednica žene i muškarca. Kolinda Grabar Kitarović smatra da crkva ima pravo izraziti svoj stav no ističe:

"Kao što znate vjernica sam i to sam uvijek ponavljala, ali čvrsto držim da crkva i država moraju biti odvojene. Gospodin Bozanić svakako ima pravo na mišljenje, crkva ima pravo na mišljenje, izraziti svoj stav, međutim građani RH su ti koji će na kraju odlučiti. Ali naravno slažem se s puno stavova".

"Naravno, mi smo sekularna država, ali to podrazumijeva pravo svih zajednica pa i Katoličke crkve da izražavaju svoja stanovišta o pitanjima, pa i o poziciji predsjednika. U velikoj većini karakteristika predsjednika se prepoznajem i nadam se da će to prepoznati i vjernici i vjernice, kao i na prvim izborima", rekao je Josipović.

Pitali smo kandidate i kakav je njihov stav o pobačaju?

"Pobačaj nije nešto što je poželjno, ali pravo žene da odlučuje o rađanju je neupitno, i ne samo da je to pravo neupitno nego i država mora osigurati da se u javnim zdravstvenim ustanovama to pravo može i realizirati", rekao je Josipović.

"Najveći broj pobačaja događa se iz neimaštine što obitelj ne može izdržavati još jedno dijete. Ja se prije svega borim za zemlju u kojoj obitelji neće morati ni pomišljati na pobačaj iz takvih razloga", rekao je Sinčić.

"Ja sam za život koji za mene počinje od začeća, ali poštujem pravo na izbor. Mislim da apsolutna zabrana pobačaja nije rješenje, ali se slažem s onim što je rekao gospodin Sinčić da država mora omogućiti uvjete gdje pobačaji neće biti poželjni i gdje će se moći zadržati trudnoća", rekla je Grabar Kitarović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.