Politika

'Najrastrošniji' zastupnici iz Dalmacije

Najrastrošnija zastupnica - Ingrid Antičević Marinović

Najrastrošnija zastupnica - Ingrid Antičević Marinović

Gledno pojedinačno, ove je godine najviše potrošila SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović, glavninu na avion i automobil!

Saborski su zastupnici u ovoj godini, preciznije do 10. prosinca, potrošili gotovo 9,5 milijuna kuna na razne troškove, pokazala je u petak objavljena saborska statistika.

Najviše je potrošeno na najam stanova – 2,8 milijuna kuna te korištenje osobnog automobila u službene svrhe – 2,7 milijuna. Na zrakoplovne karte zastupnici su potrošili 1,1 milijun, za odvojeni život plaćeno im je milijun kuna, za hotelski smještaj 604.658 kuna, za cestarinu 417.723 kuna, za dnevnice 351.913 kuna. Na režijske troškove 'otišlo' je 316.099 kuna, a na javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) skromnih 39.130 kuna.

To su troškovi institucije, rekao je u petak predsjednik Sabora Josip Leko na novinarsku opasku da u tim troškovima nisu i troškovi zastupničkih plaća.

Kad se pak tim troškovima dodaju i plaće, u 2014. je za 151 zastupnika izdvojeno oko 46,8 milijuna kuna u bruto iznosu, odnosno 26,5 milijuna kuna neto.

'Najrastrošniji' zastupnici iz Dalmacije

Gledno pojedinačno, ove je godine najviše (232.344 kune) potrošila SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović, glavninu na avion i automobil.

Iza nje je, s 210 tisuća kuna, Frano Matušić (HDZ) koji je često na vrhu liste "najrastrošnijih" jer u Zagreb dolazi iz Dubrovnika, često i automobilom.

Treći je predsjednik Sabora Josip Leko (196.442 kuna) koji je ove godine imao brojna putovanja u različite dijelove svijeta. Na četvrtom i petom mjestu su Marin Jurjević (SDP) i Ante Babić (HDZ) s potrošenih 186.256 kuna, odnosno 144.745 kuna, te HNS-ov Srđan Gjurković sa 144.330 potrošenih kuna.

Na popisu zastupnika koji nisu potrošili ni kune su HNS-ov Milorad Batinić, SDP-ov Davor Bernardić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Željko Kerum (HGS), Karolina Leaković (SDP), Davorin Mlakar (HDZ), Rajko Ostojić (SDP), HDZ-ovi Đuro Popijač i Vladimir Šeks te Vesna Škare Ožbolt (DC).

Skroman trošak, svega dvije tisuće kuna dnevnica, imala je Mirela Holy (OraH).

Najaktivniji su Grubišić, Šuker, Vukšić...


Najaktivniji zastupnik u protekle tri godine, dakle od prosinca 2011., je HDSSB-ov Boro Grubišić koji se za riječ javio čak 1.526 puta. U stopu ga prate Ivan Šuker (HDZ) sa 1.418 javljanja te nezavisni Branko Vukšić sa 1.407 javljanja.

Visoko na ljestvici, ali ipak u kategoriji 'ispod tisuću' su HDZ-ovci Josip Borić (845) te Branko Bačić (716 javljanja).

Niti jednom u sabornici nisu progovorili SDP-ovi Josip Vuković i Darko Ledinski te Kerum. Samo pet puta u tri godine u Saboru je govorio Tomislav Karamarko.

Tijekom 2014. zastupnici su se za riječ javili oko 10 tisuća puta, najviše zbog repliciranja na koje 'otpada' čak 78 posto javljanja.

Ove godine, od 22. siječnja, Sabor je imao 103 radna dana, donio je 185 zakona, od čega 150 po hitnom postupku. U sedmom sazivu, dakle u protekle tri godine donio je 692 zakona, od čega po hitnom postupku njih 565 ili 82 posto.

Saborska statistika potvrđuje da zastupnici često koriste institut stanke - u protekle tri godine na traženje klubova bilo ih je 138, a HDZ ih je tražio 111.

U tri godine zastupnici su se za riječ javili gotovo 30 tisuća puta, a većina toga, kao i ove godine, bile su replike i odgovori na repliku. Pojedinačne rasprave čine samo sedam posto svih javljanja za riječ.

Čak 2.219 pitanja – 1.800 pisanih i 419 u 'aktualnom prijepodnevu' zastupnici su u protekle tri godine adresirali na drugu stranu Markova trga, dakle u Vladu. Najviše su ih, 909, postavili laburisti, potom HDZ (370), pa SDP (276).

Leko: Sabor u 2014. korektno odradio ustavnu zadaću


U godini koja je na izmaku zastupnici su u Saboru proveli 103 dana, raspravili 373 točaka dnevnog reda, donio 185 zakona, a predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio u petak kako je Sabor i u ovoj godini korektno odradio ustavnu zadaću parlamenta jedne države.

Na podatke iz saborske statistike kako je od 185 zakona njih čak 150 odrađeno po hitnom postupku, Leko se u petak na konferenciji za novinare, u povodu završetka ovogodišnjeg saborskog zasjedanja, složio s novinarima kako bi "bilo puno demokatskije raditi raspravu u dva čitanja".

Leko je napomenuo kako ne treba izgubiti iz vida da je Sabor osim plenarnog zasjedanja, koji je u mandatu imao 15 sjednica – 13 redovih i dvije izvanredne - u 313 dana rada odradio 443 sjednice radnih tijela i 40-tak sjednica klubova zastupnika.

"Osim što je Sabor odradio ustavnu funkciju donošenja odluka, odnosno zakona odradio je i ustavnu zadaću iz Ustavnog zakona o suradnji Vlade i Sabora u poslovima EU. Hrvatska vlada je zadužena da predstavlja Hrvatsku u tijelima EU, a Sabor da obavlja nadzor nad tim poslovima", podsjetio je Leko.

U saborskoj je proceduri, kaže, ostalo dosta izvješća raznih institucija koje nisu uspjeli razmotriti, pri čemu je izrazio nadu da će to učiniti na sjednici u siječnju iduće godine.

O etičkom kodeksu ponašanja zastupnika, čiju je izradu jučer najavio, Leko nije htio ništa opširnije reći, no novinarima je ipak neizravno priznao da se izradi kodeksa pristupa zbog sve lošije percepcije Sabora u javnosti.

"Građani imaju različita stajališta, neki misle dobro o Saboru, ali prosječna ocjena Sabora i saborskih zastupnika nije visoka. Ovo je također i pokušaj da se pokaže kako je saborskim zastupnicima stalo i da su zainteresirani za bolju sliku o sebi", rekao je Leko.

Kodeks je, drži, dobra forma da se djeluje na kolegijalnoj osnovi kako bi u Saboru bio prvenstveni interes da građani čuju politike i stajališta pojedinih zastupnika i klubova, te kako bi se izbjegli osobni ili stranački obračuni.






Dodavanje novih komentara je onemogućeno.