Politika

U pismu predsjednici ORaH-a

HSU odgovara Holy: Naši prijedlozi uglavnom su realizirani

HSU odgovara Holy: Naši prijedlozi uglavnom su realizirani

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) odbacila je u utorak optužbe ORaH-a da stranke članice Kukuriku koalicije "nisu vjerodostojne i politički odgovorne u provedbi predizbornih obećanja i vlastitog programa", istaknuvši da su prijedlozi HSU-a iz Plana 21 dosad uglavnom realizirani.

U pismu predsjednici ORaH-a Mireli Holy HSU poručuje da "iznošenje paušalnih i nepreciznih tvrdnji ne pridonosi razvoju dijaloga u Hrvatskoj i eventualnoj budućoj suradnji ORaH-a i HSU-a".

HSU podsjeća da su na njegovu inicijativu ukinute povlaštene mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade i sudaca Ustavnog suda, te je ispoštovano obećanje da se postojeća razina umirovljeničkih prava neće smanjivati, već će se provoditi odgovarajući održivi sustav usklađivanja visine mirovina s inflacijom i troškovima života.

U 2012. i 2013. mirovine su povećane za 4,3 posto, tako da su s prosječno 2.156 kuna porasle na 2.266 kuna. U novom Zakonu o mirovinskom osiguranju usvojena je nova formula usklađivanja u omjeru 70:30 umjesto štetne "švicarske" formule.

Na prijedlog HSU-a, u mirovinu se danas ide bez penalizacije s 41 godinom radnog staža i 60 godina života, a također je smanjena penalizacija za muškarce i žene s najviše godina radnog staža.

Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći danas je 40,75 posto, dok je na početku mandata ove Vlade iznosio 39,95 posto.

Vlada je također prihvatila prijedlog HSU-a o povećanju neoporezivog dijela mirovine, tako da će pozitivne učinke te mjere osjetiti 205.000 umirovljenika, a njih 75.000 više neće plaćati porez na mirovinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.