Politika

Cerar: Srbija treba uvesti sankcije Rusiji želi li biti ozbiljan kandidat za EU

Cerar: Srbija treba uvesti sankcije Rusiji želi li biti ozbiljan kandidat za EU

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je za bečki "Die Presse" od srijede da bi Srbija, želi li biti ozbiljan kandidat za članstvo u EU, trebala slijediti politiku EU-a prema Rusiji i barem djelomice primijeniti sankcije prema toj državi, uvedene zbog ukrajinske krize.

"Srbi bi morali znati kakav signal šalju Europskoj uniji ako ni djelomice ne sudjeluju u sankcijama. Želi li biti ozbiljan kandidat za EU, Srbija mora prihvatiti našu politiku i naša pravila", kazao je Cerar na pitanje treba li Srbija uvesti sankcije protiv Rusije te ima li Rusija strategiju za jačanje svoje pozicije na Balkanu.

"Naravno da Rusija ima političku strategiju za Balkan", kazao je Cerar u vezi s nastupom ruskog Gazproma na tržištu u regiji i projektom Južni tok, ali je dodao da se Rusija na tom planu mora pridržavati europskog i nacionalnog zakonodavstva.

Cerar je potvrdio da su za kupnju slovenskih državnih poduzeća koja se nude u procesu privatizacije konkurirale i ruske tvrtke.

One će biti tretirane ravnopravno s drugima, pod uvjetom da ispunjavaju zakonske odredbe, a ruske investicije u načelu su dobrodošle, izjavio je Cerar.

Prema njegovim riječima, Europska unija mora Rusiji pokazati "gdje je granica" kad je riječ o pokušajima narušavanja granica vojnom silom, ali isto tako mora ostati "gospodarski otvorena" prema Rusiji.

U razgovoru za austrijski list slovenski je premijer podvukao odlučnost svoje vlade da izvuče državu iz krize i osigura političku stabilnost te je priznao da su glavni razlozi krize u samoj Sloveniji.

"U najvećoj smo mjeri sami odgovorni za krizu", kazao je Cerar, dodavši da ju je izazvao pad standarda u političkoj kulturi i jačanje korupcije, što on namjerava promijeniti i inzistirati na pravnoj državi, stvarajući bolje uvjete za razvoj gospodarstva i strane investicije.

Cerar je kazao da njegova vlada vodi zahtjevne pregovore sa sindikatima s ciljem smanjivanja troškova države i javnog sektora te da političko stanje u državi još nije najbolje.

"Generalno raspoloženje još uvijek je loše, a ljudi za neuspjeh krive političare", kazao je Cerar za Die Presse.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.