Politika

Cerarova ministarska lista poslana u parlament

Cerarova ministarska lista poslana u parlament

Novi slovenski premijer Miro Cerar dostavio je u utorak u parlament listu ministara u svojoj budućoj vladi, a o vladi kao cjelini zastupnici će, prema najavama, glasovati na sjednici idućeg četvrtka.

Prije toga, krajem ovoga i početkom idućeg tjedna kandidati za ministarska mjesta predstavit će se na parlamentarnim odborima.

U Cerarovoj novoj vladi, dvanaestoj vladi od osamostaljenja države, bit će 16 ministarstava, tri više nego u ranijoj vladi, a sedam resora vodit će žene.

Najvećoj stranci u vladi, Cerarovoj Stranci Mire Cerara (SMC), pripalo je 9 ministarskih mjesta. Među njima je i ključno mjesto ministra financija koje preuzima profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Dušan Mramor, ali i ministarstvo gospodarstva te ministarstvo pravosuđa. Potonje će voditi Goran Klemenčič, nekadašnji predsjednik protukorupcijskog povjerenstva čime Cerar želi dati jak signal javnosti da će borba protiv korupcije biti jedno od središnjih pitanja kojima će se baviti njegova nova vlada.

Ministar vanjskih poslova bit će i dalje Karl Erjavec, koji je tu dužnost obavljao i u zadnje dvije vlade koje nisu završile svoj puni mandat. Erjavec i njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), koja u parlamentu ima 10 zastupnika, bit će i glavni koalicijski partner u novoj vladi.

Socijalni demokrati (SD), čiji će predsjednik Dejan Židan ostati na mjestu ministra za poljoprivredu i prehranu, dobili su još dva ministarska resora - onaj za obranu te ministarstvo za rad i obitelj.

S komotnom većinom od 52 zastupnika u parlamentu od 90 članova, Cerarova vlada ima sve izglede da bude izabrana i potvrđena idućeg četvrtka, kada će se o njoj glasovati, nakon čega će prisegnuti i održati svoju prvu sjednicu.

U govoru zastupnicima pred glasovanje Cerar će detaljnije iznijeti i ciljeve svoje vlade i njen program, a već je najavio da će njena glavna zadaća biti izlazak iz krize, stabilizacija političkih prilika te odlučna borba protiv korupcije.

Neki slovenski analitičari smatraju da bi nova tročlana stranačka koalicija uz malo sreće mogla završiti puni četverogodišnji mandat, što nije uspjelo zadnjim dvjema vladama Janeza Janše i Alenke Bratušek.

Te ocjene temelje se na činjenici da je Cerarova stranka na srpanjskim izborima dobila 36 posto glasova, što do sada nije uspjelo nijednoj stranci, i da Cerar trenutačno uživa visoku potporu javnosti zbog svojega zauzimanja za promjenu političke kulture i najava da će obračunati s klijentelizmom i korupcijom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.