Politika

Prema dosadašnjim rezultatima

U ringu za šefa HDZ-a ostat će Kosor, Milinović i Karamarko

U ringu za šefa HDZ-a ostat će Kosor, Milinović i Karamarko

Tko je za koga?

Svi koji do tog datuma istaknu kandidature za predsjednika ne mogu se naknadno predomisliti i natjecati za neku drugu dužnost. Onima koji ostanu u predsjedničkoj utrci od 5. do 19. svibnja otvorit će se vrata svih stranačkih prostorija diljem Hrvatske u kojima će članstvu predstaviti svoje programe. Aktualna predsjednica Jadranka Kosor može biti najzadovoljnija rezultatima sa zadnjih šest izbornih skupština županijskih odbora koje su održane proteklog vikenda.

Njezini ljudi Branko Bačić, Ante Kulušić i Ivan Vučić pobijedili su u Dubrovačko-neretvanskoj, Šibensko-kninskoj te Karlovačkoj županiji, dok je u Primorsko-goranskoj županiji njezina favorita Josipa Borića potukao Oleg Butković koji se smatra bliskim Darku Milinoviću. Za šefa HDZ-a u Međimurskoj županiji izabran je Darko Horvat, koji još važe između potpore Karamarku i Miloševiću. Ipak, vrlo je nezahvalna računica pobjedničke kandidate po odborima vezivati uz pojedino ime na nacionalnoj razini, što nam potvrđuje i izvor iz metkovićkog HDZ-a.

Presudit će delegati

− Po toj logici, nas 40 izaslanika iz neretvanskoga kraja trebali bismo automatski glasati za Jadranku Kosor. No, to neće biti tako − uvjerava nas metkovićki HDZ-ovac. Isto tako, iako ima potporu Pere Ćosića, predsjednika slavonsko-brodskog HDZ-a, Tomislava Čuljka, šefa vinkovačkog HDZ-a, Damira Jelića, predsjednika GO HDZ-a Karlovca, te šefice dubrovačkog HDZ-a Dubravka Šuice, Tomislav Karamarko nikako ne može računati na većinsku potporu i izaslanika iz tih gradova. Vrlo je neizvjesno i kako će glasati 200 splitsko-dalmatinskih izaslanika, očekuje se da će se splitski glasovi raspoloviti prema Karamarku i Milinoviću, dok bi oni sa županijske razine išli najvećim dijelom Jadranki Kosor.

Darko Milinović uvjerava kako njegove pobjedničke planove u stranci ne može pomrsiti iskaz blagajnice Pavošević, koja ga je optužila da je mjesečno iz stranačke blagajne dobivao 10.000 kuna.

− Tu je sve već rečeno, ništa Milinović nije stavio u svoj džep. Već sam više puta rekao kako sam u četiri navrata bio pozvan da iz legalne stranačke blagajne preuzmem donaciju za obnovu crkve u Bilaju, razrušene u ratu. O tome postoji dokumentacija koja to potvrđuje, kao i brojni svjedoci – tumači Milinović, kojega smo jučer zatekli u Imotskome. Tvrdi da je prošlog tjedna boravio u Njemačkoj, gdje je dobio potporu tamošnjih izaslanika, a idućeg tjedna ide i u švicarski HDZ.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.