Politika

Predsjednički izbori u Srbiji

Srbijanski predsjednik Tadić podnio ostavku

Srbijanski predsjednik Tadić podnio ostavku

Predsjednik Srbije Boris Tadić podnio je danas ostavku koja će stupiti na snagu kada i formalno stigne u Skupštinu Srbije. Izbore za novog predsjednika raspisuje predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja će u međuvremenu obavljati dužnost šefa države, javlja Mondo .

Predsjednik Srbije Boris Tadić priopćio je danas da je odlučio skratiti svoj predsjednički mandat  sa željom da se 6. svibnja uz parlamentarne održe i predsjednički izbori.

"Kandidirat ću se na tim izborima sa puno optimizma zbog pozitivnih trendova u našoj zemlji", rekao je Tadić novinarima.

Ocijenio da će izbori biti teški, ali i prilika građanima da odluče kojim putem žele nastaviti.

"Ja predlažem put europskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić. "Nećemo priznati Kosovo", dodao je Tadić.

Srbijanski ustav propisuje da izbore za predsjednika Srbije raspisuje predsjednik Skupštine, a Zakon o izboru predsjednika nalaže da izbori moraju biti održani najranije 30, a najkasnije 60 dana od njihovog raspisivanja.

S obzirom na to da su parlamentarni i lokalni izbori već zakazani za 6. svibnja, to znači da bi predsjednički izbori trebali biti raspisani najkasnije do subote, ukoliko se njihovo održavanje planira za isti dan.

Predsjednik Srbije bira se na osnovu općeg i jednakog izbornog prava na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim i osobnim glasovanjem. Bira se na pet godina.

Inače, već je poznato više kandidata koji će ući u predsjedničku utrku. Osim Tadića i njegovog glavnog konkurenta lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, svoje kandidature istakli su lider socijalista Ivica Dačić, radikal Aleksandar Martinović i predsjednik saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, piše današnja Politika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.