Politika

podiže zid!

Trump: Izgradnja zida počinje "za nekoliko mjeseci"

Trump: Izgradnja zida počinje
AP

Bijela kuća je objavila da će Trump u srijedu narediti izgradnju zida na granici s Meksikom

Donald Trump je u srijedu najavio da će izgradnja zida na granici s Meksikom početi "za nekoliko mjeseci", prenose agencije, koje dodaju da će time novi američki predsjednik ispuniti jedno od svojih glavnih predizbornih obećanja.

Bijela kuća je objavila da će Trump u srijedu narediti izgradnju zida na granici s Meksikom, a Trump je u razgovoru za ABC News rekao da će gradnja početi "za nekoliko mjeseci" i naglasio da će je platiti Meksiko.

Upitan tijekom intervjua kako će se projekt financirati, Trump je rekao da će početak gradnje financirati američki porezni obveznici, ali da će Meksiko na kraju vratiti novac.

Novi predsjednik potpisat će u srijedu poslijepodne po američkom vremenu uredbe o imigraciji i sigurnosti tijekom posjete ministarstvu domovinske sigurnosti.

Prva će omogućiti gradnju "velike fizičke barijere na južnim granicama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spencer.

Trump će osim toga povećati izdvajanja za graničnu policiju, gradnju pritvora za ilegalne imigrante i druge mjere kojima je cilj osigurati da se ilegalci deportiraju iz SAD-a.

Jačanje granične policije uključuje zapošljavanje dodatnih 5000 agenata na samoj granici i trostruko više agenata koji bi otkrivali i deportirali migrante koji već žive u SAD-u.

Agencija za zaštitu granice i carinu zapošljava 19.000 službenika, a Kongres je odobrio 21.000.

Očekuje se da će novi predsjednik ukinuti tzv. "zaštićene gradove" u kojima lokalne vlasti odbijaju suradnju sa saveznim agencijama zaduženima za migracije.

Osim što će ukinuti tu praksu, Trump bi saveznim agencijama mogao narediti da uskrate stanovita sredstva gradovima koji se ne budu pridržavali pravila.


Reci što misliš!