Politika

MORH igubio 15 milijuna kuna

Kotromanović napao T-Com i VIPnet

Kotromanović napao T-Com i VIPnet

Ministar obrane Ante Kotromanović je, gostujući na Soundsetu, oštro kritizirao telekom operatere T-Com i VIPnet. Otkrio je kako su 15 godina koristili releje Ministarstva obrane, a da nisu platili ni kune.

"Ta je usluga MORH-u trebala donijeti preko 15 milijuna kuna", procijenio je te dodao da "tako to više neće ići". Na pitanje vodiitelja Saše Ćeramilca kakve su reakcije VIPneta i T-Coma, Kotromanović je odgovorio prilično rezolutno.

"Baš me briga. Zamislite vi da mi njima nismo plaćali račune, kako bi bezobrazno nastupili, bit ćemo još gori prema njima, jako sam nezadovoljan njihovim odgovorom, žele platiti jedan dio, jedan dio je ušao u zastaru, a žele i dalje koristiti releje, za smiješnu cifru. Nitko više nije idiot i postavit ćemo se prema njima kako se Ministarstvo trebalo postaviti i prije - vojnički", rekao je.

Ministar je ipak posebno ljut zbog T-Coma, odnosno ugovora za fiksnu telefoniju koji je MORH s tom tvrtkom potpisao.

"Kad sam ušao u Ministarstvo, zatekao sam niz propusta. Imamo ugovor s T-Comom iz 1999. godine, trošimo 29 milijuna kuna godišnje na čvrste telefone. Riješit ćemo to i ući u ugovor s drugim operaterima. Našli smo još niz takvih glupih primjera. Zašto to nije nitko mogao primijetiti prije", upitao se ministar obrane.

Nepravilnosti su zamijećene i u, primjerice, splitskoj Hvidri, koja zarađuje na naplati parkinga u garaži u vlasništvu Ministarstva. A da je s čistkom Kotromanović krenuo odmah, dokazuje i informacija kako je već 12 "specijalaca" smijenjeno nakon što su uhvaćeni s prstima u pekmezu.

Kotromanović je najavio i drastično smanjenje broja ljudi, odnosno administracije u MORH-u. U sljedećih pola godine otići će dvjesto ljudi, a do 2014. još dvjesto, pa će sa sadašnjih 1115 zaposlenika broj spasti na 700.

"To bi učinilo Ministarstvo bržim i efikasnijim. Tražim od ljudi da se brinu o državnim sredstvima kao o vlastitim sredstvima", istaknuo je te dodao najavio i smanjenje broja generala sa sadašnjih 38 na 27.

Osvrnuo se i na skoru pravomoćnu presudu hrvatskim generalima u Haagu. Na pitanje hoćemo li i dalje slaviti Oluju padne li okrivljujuća presuda, Kotromanović je odgovorio: "Slavit ćemo Oluju. Zašto? Jer je to bez ikakve dvojbe bila najvažnija operacija u hrvatskoj povijesti i slavit ćemo je uvijek časno, važno i pošteno, a za hrvatsku vojsku ćemo uvijek moći reći da je bila pojednička vojska."

Ministar je također otkrio kako su tajne službe i policija prije uhićenja Gotovine maltretirali njega i brojne druge za koje se mislio kako znaju gdje se skriva general. "Službe su provodile razne akcijske planove gdje su nas užasno terorizirali, jednog dana će, nadam se, pravda izaći na vidjelo i pokazat će se kako su ti ljudi, koji su bili slijepi poslušnici vlasti, zapravo gledali isključivo svoje interese", završio je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.