Politika

Ratifikacija

Milanović: EU će nam biti instrument za bolje sutra

Milanović: EU će nam biti instrument za bolje sutra

Vrijeme je da zaokružimo državu nakon 20 godina, ovo je taj trenutak", zaključio je premijer

Hrvatski sabor u petak će u svečanom raspoloženju ratificirati Pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije. Ugovor mora potvrditi 27 zemalja članica EU do punopravnog članstva 1. srpnja 2013., a do sada ga je ratificiralo pet zemalja – Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta, piše dalje.com

Podsjetimo, Hrvatska je ugovor kojim se utvrđuju uvjeti pristupanja Uniji potpisala 9. prosinca prošle godine u Bruxellesu, gdje su svoj potpis na taj dokument stavili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica EU. Uvjeti za potvrdu Pristupnog ugovora stekli su se tek nakon što je Ustavni sud utvrdio da je referendum proveden u skladu s Ustavom i zakonom. U Sabor su jutros, osim saborskih zastupnika, stigli i premijer Zoran Milanović, svi članovi Vlade te predstavnici diplomatskog zbora. Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je ovo svečan, ali radni trenutak.

"Postavljam si vječno pitanje što je cilj, a što je sredstvo. Je li hrvatska država cilj ili sredstvo? Je li demokracija cilj ili sredstvo? I na koncu, je li Europska unija cilj ili sredstvo? Ta si pitanja postavljam svaki dan. Sve su ove stvari i cilj i sredstvo. Tako je država cilj jedne generacije, ali i sredstvo da bismo bili sigurniji i otporniji", objasnio je Milanović i dodao kako smo u Hrvatskoj puno puta ponavljali da nam je EU sredstvo za kvalitetu života, ali je i cilj naše generacije. Ciljeva će, tvrdi, biti još, ali ovaj je jedan od važnijih. 

Ovo si pitanje postavljam 20 godina, kamo idemo i što će biti tamo kamo idemo. Moramo se specijalizirati za ono što je važno za nas jer nas je malo. Nemamo ni ljudi ni novca da se bavimo nečim što nije važno. EU će za nas biti prvenstveno instrument da bismo postigli svoje ciljeve, kao što su stabilan proračun, bolji standard, kvalitetan život.... Vjerujem da Hrvatska može iskoristiti EU kao instrument za svoje bolje sutra – nastavio je premijer dodajući kako indeks sreće u Hrvatskoj nije visok, kao ni u nekim zemljama EU, dok u drugima jest.

Moramo, tvrdi, izvući pouku iz svega što se događalo u EU proteklih godina, nisu svi isti, dovoljno smo vidjeli i proučavali i vremena više nema. – Malo nas je, ne možemo sve, postoje granice i ograničenja, a oni koji su ih svjesni, nešto će postići. Vrijeme je da zaokružimo državu nakon 20 godina, ovo je taj trenutak – zaključio je premijer.

dalje.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.