Politika

Za konzumiranje marihuane samo novčana kazna

Švicarska ublažava Zakon o narkoticima

Švicarska ublažava Zakon o narkoticima

Za konzumiranje marihuane samo novčana kazna

Švicarsko Nacionalno vijeće donijelo je odluku o ublažavanju Zakona o narkoticima, koji će od sada za osobe uhvaćene prilikom konzumiranja marihuane u javnosti propisivati samo novčanu kaznu, javlja World radio Switzerland.

Za ublažavanje zakona glasalo je 100 zastupnika, dok je protiv bilo njih 68, ponajviše zastupnika iz Švicarske narodne stranke, koja se od samog početka oštro protivila ovakvom prijedlogu. Liberalna stranka i Kršćanska demokratska stranka poduprle su prijedlog zakona.

Većina od 68 zastupnika koji su glasali protiv novog zakona izrazili su mišljenje kako novčana kazna za uživanje marihuane predstavlja ozbiljno ublažavanje zakona o narkoticima te vodi potpunoj legalizaciji kanabisa.

Također navode kako ovim potezom Nacionalno vijeće šalje potpuno krivu poruku švicarskoj mladeži te uvelike otežava borbu protiv trgovine drogom. Kazna bi, prema sadašnjem prijedlogu zakona, za svakog tko bude uhvaćen u konzumiranju marihuane u javnosti, iznosila 83 eura. Neke su stranke već najavile kako će tražiti da ta kazna bude još manja.

Kako bi zakon stupio na snagu, mora proći još nekoliko prepreka, među kojima je i glasanje u Federalnom vijeću. Ipak, čini se kako neće biti većih problema budući da sedmočlano Federalno vijeće nije izrazilo protivljenje prijedlogu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.