Politika

Obilježavanje Međunarodnog dana žena

Mirjana Dopuđ: Iako ih se smatra "slabijim spolom", žene u prosjeku obavljaju teže poslove i u težim uvjetima

Mirjana Dopuđ: Iako ih se smatra

Na konferenciji za medije koja je danas održana u prostorijama Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati raspravljalo se, između ostalog, i o obilježavanju Međunarodnog dana žena, 8. ožujka.

Konferenciju su vodili Ljiljana Klarin, v.d predsjednica Podružnice Zadar HNS-a, Mirjana Dopuđ, predsjednica Ženske inicijative GO HNS-a i Ivan Krpina, predsjednik Organizacije mladih GO HNS-a.

„Iako borba žena za ravnopravnost među spolovima traje već više od stotinu godina, niti u svijetu, niti u našem društvu žene još uvijek ne uživaju potpunu ravnopravnost", izjavila je Mirjana Dopuđ. To se, nastavila je Dopuđ, lako može iščitati iz evidencija Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali i raznih anketa i studija koje ukazuju na sljedeće činjenice:

- u nas ima tek nešto više žena nego muškaraca, ali su u daleko većem broju zastupljene među nezaposlenima (primjerice, krajem 2010. godine Zadarska županija je bila na drugom mjestu u zemlji po ukupnom broju nezaposlenih žena - čak 57,1 posto!)

- u prosjeku su žene obrazovanije, ali se teže probijaju na rukovodeća mjesta

- iako ih se smatra „slabijim spolom", u prosjeku obavljaju teže poslove i u težim uvjetima

- često su za isti posao i s istom stručnom spremom slabije plaćene od muškaraca

- često su žrtve nezakonitih otpuštanja zbog trudnoće

- zbog loših uvjeta društvene skrbi za djecu (nedostatak vrtića), često su primorane birati između majčinstva i posla (karijere)

O svim ovim problemima govorit će se više na okruglom stolu pod nazivom „Žene i tržište rada" koji će se održati u srijedu, 7. ožujka 2012. u Gradskoj knjižnici u Zadru s početkom u 18 sati. Gost predavač je mr.sc. Renato Jerončić, viši predavač i ekonomist iz HZZ-a Podružnice Split koji će održati prezentaciju na temu „Hrvatsko tržište rada u čežnji za neodgodivim strateškim potezima (competency-based approach)". Nakon prezentacije ćete moći čuti i niz iskustava žena iz raznih struka koje su doživjele što znači borba na tržištu rada.

Također, predsjednik Organizacije mladih GO HNS-a Ivan Krpina je ovom prilikom najavio i akciju Mladih HNS-a koja će se održati na Narodnom trgu u četvrtak, 8 ožujka 2012. u 11.30 sati. Ove godine, uz standardno dijeljenje letaka, Mladi HNS-a su odlučili razveseliti građane u ovo recesijsko doba i, svakome tko to bude želio, dati jedan besplatan zagrljaj.

Na kraju konferencije, Ljiljana Klarin, Mirjana Dopuđ i Ivan Krpina su ime Podružnice Zadar HNS-a, Ženske inicijative GO HNS-a i Organizacije mladih GO HNS-a svim ženama čestitali njihov praznik uz želju da uredimo svoje društvo kako bi u njemu svakome bilo jednako ugodno živjeti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.