Politika

"Nije nam jasno što oni zapravo hoće"

Njemačka Srbiji dala zeleno svjetlo, sada koči Rumunjska

Njemačka Srbiji dala zeleno svjetlo, sada koči Rumunjska

Vijeće za opće poslove EU danas u Bruxellesu raspravlja o dodjeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbiji. Iako se prema signalima koji su iz diplomatskih izvora dolazili posljednjih dana dalo naslutiti kako će ovog puta odobrenje statusa biti formalnost, i na ovom sastanku se situacija zakuhala, i to zbog Rumunjske.

Podsjetimo, prošlog prosinca rampu je podignula Njemačka, koja je zahtijevala određeni napredak u pregovorima na relaciji Beograd-Priština. I dok je danas njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle kazao kako će dati "zeleno svjetlo" za Srbiju, jer "je ispunila svoje obveze postizanjem sporazuma s Kosovom", rasprava se odužila zbog novih rumunjskih zahtjeva.

Konkretno, Rumunji su zahtijevali da se u zaključke uključi i posebna klauzula o položaju vlaške manjine u Srbiji, što je izazvalo negodovanje brojnih diplomata koji smatraju kako takvim partikularnim interesima nije mjesto u ovakvim pregovorima.

Šef švedske diplomacije Carl Bildt na Twitteru je ocijenio kako je riječ o "nedostatku europskog duga" kad pojedine nacije u ovakvoj situaciji plasiraju "nepovezane teme" dok se radi na eurointegraciji Srbije i Kosova, prenosi B92.

Iako je, kako pišu srpski mediji, na koncu rumunjski zahtjev ispunjen, Rumunji su i dalje nezadovoljni formulacijom teksta zaključka. "Nije nam jasno što oni zapravo hoće", kazao je jedan dužnosnik Europske komisije koji je bio prisutna na sastanku.

Iz kabineta predsjednika Srbije Borisa Tadića poručeno je kako trenutni rigidni stav Rumunjske predstavlja ozbiljan problem, dok je sam Tadić kazao kako su njihovi zahtjevi potpuno neopravdani i neosnovani.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.