Politika

Većina klubova podržala proračun

Izglasan proračun: 82 glasa za, 41 protiv, jedan suzdržan

Izglasan proračun: 82 glasa za, 41 protiv, jedan suzdržan

Gubitnici: Ministarstva financija, zdravlja, poljoprivrede, prometa i obrazovanja

Izglasan je prvi proračun Vlade Zorana Milanovića s 82 glasa za, 41 protiv i jedinim suzdržanim.

Proračun je podržala većina klubova, odnosno potporu su uz vladajuću koaliciju, dali SDSS i Klub nacionalnih manjina, dok su zastupnici HDSSB-a, HDZ-a i Hrvatski laburisti glasali protiv.

Vlada je 76 oporbenih amandmana vrijednih nešto više od 3 milijarde kuna odbila, a u Sabor je uputila tri svoja, kao i prijedlog da se Hrvatskim vodama osigura 10 milijuna kuna za vodoopskrbu Hrvatskog zagorja i 20 milijuna za regionalni vodovod istočne Slavonije.

Proračunom se predviđaju prihodi u iznosu od oko 109 milijardi kuna, te rashodi od 118,8 milijardi kuna. Prema novome proračunu većina korisnika raspolagat će s manje novca nego prošle godine, a među većim su gubitnicima ministarstva financija, zdravlja, poljoprivrede, prometa i obrazovanja.

Izglasan novi model naplate poreznih dugovanja: Prilika za otplatu u 36 mjeseci, nakon toga blokada i stečaj

Vlada je odbila amandmane na Zakon o Poreznoj upravi koje su podnijeli Hrvatski laburisti i HDSSB-ov Boro Grubišić, a ministar financija Slavko Linić je obrazložio da su oba neprihvatljiva.

Većinom glasova Sabor je izglasao Zakon o poreznoj upravi i Zakon o prestanku važenja Zakona o Financijskoj policiji te konačni prijedlog Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom.

Time je uveden novi model naplate poreznog duga te se onima koji su prošle godine kasnili s plaćanjem, a u mogućnosti su podmiriti dug, omogućuje otpis kamata ako u roku od 30 dana taj dug podmire. Za one koji niti uz otpis kamata ne mogu platiti svoje dugove, sve neizvršene obveze do 31. siječnja ove godine mogli bi refinancirati na rok od 36 mjeseci. Nakon toga svako neplaćanje poreza ili neizvršavanja drugih obveza značit će blokadu i otvaranje stečaja.

Prihvaćene su izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. HDSSB-ov Zoran Vinković je podnio amandman na ovaj zakon, ali je isti odbijen. On je istaknuo da novim zakonom radi još veća centralizacija Hrvatske rekavši da se njime jedinicama lokalne samouprave uzima 260 milijuna kuna, a vraća oko 190, od čega 100 milijuna kuna odlazi Gradu Zagrebu.

Presedan: Sredstva iz proračunske zalihe za pokriće drugih rashoda

Nakon toga je većinom glasova odlučeno da se raspravlja i glasa o Vladinim amandmanima koje je obrazlagao ministar Linić. Amandman kojim bi se, kako su rekli oporbenjaci, neopravdano trošio novac iz proračunskih zaliha kritizirali su HDSSB-ovci i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker, dok je šefica Jadranka Kosor u ime kluba zastupnika HDZ-a zatražila stanku. 

Radi se o amandmanu kojim se sa 70 milijuna kuna iz proračunske zalihe planira financirati prijevoz srednjoškolskih učenika. "Sredstva iz pričuve ne smiju se po zakonu trošiti za pokriće drugih rashoda, jer pričuva služi za pokriće neplaniranih troškova", poručio je HDZ-ov Ivan Šuker.

"Nikada se u ovom Saboru nije donosio amandman kojim su se određeni rashodi koje je Vlada predložila financirali iz sredstava tekuće pričuve", dodao je. Bivša premijerka Jadranka Kosor također je ustvrdila je da je riječ o ozbiljnom presedanu "I mi smo podnoseći svoje amandmane na prijedlog proračuna mogli posegnuti u proračunsku zalihu, ali znamo odredbe zakona koje to zabranjuju", istaknula je. Amandman je prihvaćen većinom glasova.

Nakon što su HDZ-ovi saborski zastupnici kritizirali odluku Vlade da posegne u proračunsku zalihu kako bi se financirao prijevoz srednjoškolaca, odgovorio im je SDP-ovac Igor Dragovan."Vlada smatra da je 118 milijuna kuna preostalih u pričuvi sasvim dovoljno i uvijek će biti za presedane koji su u korist naše djece", rekao je Dragovan.

"Nešto što do sada nije bilo ovim amandmanom se vraća nazad, a to je činjenica da će naši učenici imati besplatan prijevoz. Nažalost, vi ste ga ukinuli, a mi ga vraćamo nazad", objasnio je Vladinu odluku predsjednik SDP-ovog kluba zastupnika u Hrvatskom saboru.

Vlada redom odbila oporbene amandmane

Nakon toga je uslijedila rasprava i glasanje o brojnim amandmanima oporbenih stranaka.

Vlada je u Saboru odbila svih 76 amandmana ukupno vrijednih 3,1 milijardu kuna.

Odbijeni su i svi amandmani HDSSB-a kojima su tražili više novca za poljoprivredu te je postalo izvjesno da, uz HDZ i Hrvatske laburiste, niti HDSSB neće podržati proračun.

"Ovim proračunom Republike Hrvatske koji niti je socijalan, niti je human, niti je razvojan, posebno građani Slavonije i Baranje postaju građani drugog reda. U ovom proračuna nema ni 's' od Slavonije i Baranje, a nema ni ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske", rekao je HDSSB-ovac Zoran Vinković.

HDSSB je prije glasanja zatražio stanku kako bi se zastupnici te stranke konzultirali o glasanju. Nakon stanke je HDSSB-ov Dinko Burić rekao da se je nova Vlada "druga, ali ne i drugačija", dodavši da nije promijenila politiku prema Slavoniji i Baranji. "Nismo očekivali da ćete prihvatiti sve naše amandmane, ali smo mislili da ćete barem nešto prihvatiti. S obzirom na to, Klub HDSSB-a neće glasati za ovaj proračun", rekao je.

Uslijedilo je traženje stanke od strane Kluba HDZ-a , nakon čega je napokon došlo na red glasanje o Prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu i projekcije za 2013. i 2014. godinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.