Politika

S javne tribine

Neven Mimica: Koliko ćemo ostvariti sve mogućnosti kao članica EU, ovisi samo o nama

Neven Mimica: Koliko ćemo ostvariti sve mogućnosti kao članica EU, ovisi samo o nama

''Vrijeme je da odgovorimo na jednostavno pitanje. Sagledamo li proteklih deset godina koje je obilježio pristupni put, sve nas je to vodilo jednom boljem društvu“, kazao je Neven Mimica

U predvorju Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, SDP je večeras organizirao javnu tribinu pod nazivom ''Zašto Hrvatska treba ući u EU'', na kojoj je gostovao Neven Mimica, podpredsjednik Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku.

''Hrvatska treba Europsku uniju i Europska unija treba Hrvatsku. Potrebna nam je politička i ekonomska suradnja. Ne smijemo misliti da nas čeka samo med i mlijeko - EU je prije svega prilika. Biramo između prilike i neprilike. Ovo je velika šansa za nas", poručila je predsjednica GO SDP-a, Ingrid Antičević-Marinović, ne propuštajući priliku da napomene kako je grad Zadar do sada, nažalost, propustio brojne prilike kod korištenja predpristupnih fondova.

Nikola Turčinov, podpredsjednik GO SDP-a, govorio je o tome koje se sve prilike u EU nude mladima, a one su doista značajne. Spomenut ćemo samo otvaranje tržišta rada, umrežavanje organizacija, povoljne kreditne linije. Turčinov je predstavio i strategiju zapošljavanja mladih u EU koja je teška čak 7 milijardi eura na sve zemlje članice.

''Vrijeme je da odgovorimo na jednostavno pitanje. Sagledamo li proteklih deset godina koje je obilježio pristupni put, sve nas je to vodilo jednom boljem društvu", kazao je Neven Mimica.

Prema Nevenu Mimici, na nadolazećem referendumu treba se izjasniti za EU zbog, prije svega, mogućnosti političke i demokratske stabilnosti, konkurentnosti koja je u gospodarstvu od velike važnosti, te unutarnje i društvene uređenosti.

''Koliko ćemo ostvariti sve mogućnosti, ovisi samo o nama", poručio je Mimica. Otklonio je argumente koje propagiraju euroskeptici, naglasivši kako nećemo biti nadglasani.

"Ne ulazimo u državnu zajednicu. Pristupamo jednom organiziranom sustavu zajedničkog funkcioniranja iz kojega se može i izaći. Možemo računati i na dodatna razvojna sredstva, koja su znatno veća od dosadašnjih predpristupnih.''

Mimica je uvjeren da će većina hrvatskih građana razumjeti i prihvatiti prednosti koje članstvo nosi i ta većina će se kretati oko 60 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.