Politika

Najnovije mjesečno istraživanje

Kosor popularnija od Milanovića, oporbena koalicija daleko ispred HDZ-a

Kosor popularnija od Milanovića, oporbena koalicija daleko ispred HDZ-a

Najpopularniji hrvatski političar i dalje je, vrlo uvjerljivo, predsjednik Ivo Josipović (43,3 posto anketiranih mu je ukazalo povjerenje)

Iako im je popularnost pala za neznatnih 0,6 posto u odnosu na prošli mjesec, Kukuriku koalicija i dalje drži veliku prednost u odnosu na trenutačno vladajuće, pokazalo je najnovije mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj koje je provela agencija Promocija plus.

Uz potporu 37,4 posto ispitanika, koalicija SDP-HNS-IDS-HSU i dalje je po CRO demoskopu u značajnoj prednosti u odnosu na koaliciju HDZ – DC, kojima je povjerenje ukazalo 20,5 posto ispitanih građana, i HSS koji još uvijek sa 4,5 posto ne prelazi izborni prag. Doduše, tri su stranke na desnoj strani političke vage zabilježile porast povjerenja birača za 4,5 postotnih bodova u odnosu na prošlomjesečno istraživanje. No, 'lijeva koalicija' mogla bi se zabrinuti zbog podatka da im je od početka godine popularnost pala za 4,2 postotna boda, a vladajućima za 2,5 postotka.

Sve ostale stranke, stranačke i nezavisne liste ne prelaze izborni prag. Najbliže je već spomenuti HSS, pa Hrvatski laburisti (4,3 posto), koalicija pravaških stranaka (3,6 posto) i HSLS (tri posto). Svi ostali su ispod dva posto uz napomenu kako petina hrvatskih građana još uvijek ne zna za koga će glasati. Ukoliko bi svaka od stranaka pojedinačno izašla na izbore, za SDP bi glasovalo 28,1 posto ispitanih građana, što je blagi porast u odnosu na srpanj, HDZ bi dobio povjerenje 20,1 posto ispitanika (porast od 1,7 posto), dok bi još samo HNS prešao izborni prag.

Najpopularniji hrvatski političar i dalje je, vrlo uvjerljivo, predsjednik Ivo Josipović (43,3 posto anketiranih mu je ukazalo povjerenje), a daleko iza njega su guverner Željko Rohatinski i premijerka Jadranka Kosor, dok je Zoran Milanović na četvrtom mjestu 'ostao bez medalje'. Uvjerljivo vodeće mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara i dalje drži bivši premijer, a aktualni zatočenik Remetinca, Ivo Sanader i na toj je neslavnoj poziciji u kontinuitetu od trenutka od abdikacije s vlasti – više od dvije godine. Iza njega je aktualna premijerka Kosor te na trećem mjestu Vladimir Šeks.

Zanimljivi su i rezultati o preferencijama kandidata za premijera, i to među čelnim ljudima dviju velikih koalicija koji su i najizgledniji kandidati za prvog stanara Markovog trga. I u ovomjesečnom je mjerenju Zoran Milanović zabilježio češći izbor, pa bi ga kao premijera rado vidjelo 40,4 posto ispitanih građana, dok bi za reizbor sadašnje premijerke svoj glas dalo 27,1 posto građana. Ipak, četvrtina građana misli da su oboje – loš izbor.

Gospodarska kriza u zemlji, kad su teme koje zanimaju građane u pitanju, i dalje je na vrhu interesa, slijedi izručenje Sanadera i početak ispitivanja, potraga za Antonijom Bilić i izručenje Paravinje Hrvatskoj te uhićenje Gorana Hadžića.

Na kraju, građane su anketari pitali i za ocjenu rada Vlade, pa je premijerka Kosor i njezin kabinet zabilježio nešto slabiju potporu od prošlomjesečne (za razliku od prošlog mjeseca kad je dobila potporu 22,1 posto građana, početkom kolovoza potpora je pala na 21,4 posto), dok 61,5 posto građana ne podržava Vladinu politiku. Vlada je dobila i prosječnu ocjenu – 2,23.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedeno je telefonskim putem u prva tri dana kolovoza na reprezentativnom uzorku od 1.300 građana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.