Politika

Protiv Lesarovog amandmana i vladajući i oporba

Sabor prihvatio sve Vladine amandmane za promjene Ustava

Sabor prihvatio sve Vladine amandmane za promjene Ustava

Ovog tjedna raspravljat će se i o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada predlaže da se manjinama osigura i dodatno biračko pravo, na temelju kojeg će birati pet zastupnika

Svih pet Vladinih amandmana na izmjene Ustava danas je izglasano u Saboru. Prema ranijem dogovoru vladajućih i oporbenih zastupnika, u Ustav ulazi da su narod i branitelji pobijedili u pravednom, legitimnom, oslobodilačkom i obrambenom Domovinskom ratu.

Također, u Ustav će se ugraditii i odredba da država posvećuje posebnu skrb zaštiti hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida, udovica, roditelja i djece poginulih hrvatskih branitelja.

Bez glasova najveće oporbene stranke izglasan je Vladin amandman kojim se briše prijedlog da predsjednik Vrhovnog suda mora jednom godišnje izvjestiti Sabor o stanju u pravosuđu.

Saborski zastupnici su odbili amandman Dragutina Lesara i njegovih laburista, kojim se tražilo smanjenje potrebnih potpisa za referendum s dosadašnjih 10 posto na pet. Tom amandmanu su se usprotivili i HDZ-ovci i SDP-ovci. "Amandman ne paše eliti koja smatra da jedina ima pravo donositi političke odluke.", koemntirao je Lesar odbacivanje njegova amandmana.

Ovog tjedna raspravljat će se i o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada predlaže da se manjinama osigura i dodatno biračko pravo, na temelju kojeg će birati pet zastupnika.

Radi se o 4. zahvatu u Ustav donesenom 1990., koji je proveden kako bi se omogućio završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU.


Reci što misliš!