Politika

Buđenje iz "amričkog sna"

Brammertz: Nađite topničke dnevnike

Brammertz: Nađite topničke dnevnike

Iz krugova bliskih Vladi ovih dana puštane su razne informacije, a uglavnom se sugeriralo da će Brammertz zažmiriti na jedno oko i zaboraviti na topničke dnevnike zbog pritisaka iz SAD-a

Serge Brammertz napokon je dočekao i Jadranku Kosor. Glavni haški tužitelj u Hrvatskoj je već treći dan, obavio je mnoge razgovore, po prvi put se sastao s Ivom Josipovićem, a nakon povratka i Amerike u Banskim dvorima ugostila ga je i Kosorica.

"Morao sam se sastati s premijerkom Kosor prije sastavljanja izvješća o suradnji Hrvatske s Haškim sudom koje u ponedjeljak podnosim Vijeću sigurnosti", objasnio je Brammertz. Fokus razgovora opet je bio na topničkim dnevnicima za kojima i dalje traga posebna skupina koju je Kosorica oformila samo s tim ciljem.

"Obaviješten sam o aktivnostima skupine koja traga za topničkim dnevnicima. Jako mi je drago da se nastavlja s radom zato što Haag vjeruje da i dalje postoje putevi koji nisu istraženi i da se ti dokumenti mogu pronaći. Veselim se nastavku suradnje i vjerujem da možemo postići dodatne rezultate", kazao je Brammertz.

Iz njegovih riječi može se iščitati da Haag neće tako lako odustati. Iz krugova bliskih Vladi ovih dana puštane su razne informacije, a uglavnom se sugeriralo da će Brammertz zažmiriti na jedno oko i zaboraviti na topničke dnevnike zbog pritisaka iz SAD-a. Poruku sličnog sadržaja dala je i sama premijerka kad je izjavila kako je "osnažena podrškom Joea Bidena".

Nema nikakve sumnje da bi Amerikanci, kad bi doista željeli, mogli pritisnuti Haag da napokon odustane od tih topničkih dnevnika koji za samu optužnicu u slučaju Gotovine, Markača i Čermaka više čak i nisu toliko bitni. Ali kako sada stvari stoje, izgleda da su u pravu bili oni kritičari koji su najavljivali još jedno negativno Brammertzovo izvješće. U trenutku koji je za Kosoričinu vladu prijeloman - poglavlje o pravosuđu još nije otvoreno, a ako se to uskoro ne dogodi, teško je očekivati završetak pregovora do kraja godine.

Čini se da se i premijerka nakon sastanka s Brammertzom razbudila iz "američkog sna" pa je pribjegla svojoj najdražoj paroli. "U ovoj istrazi vrijede ista pravila kao i u borbi protiv korupcije. Nema nedodirljivih!", kazala je Kosor i obećala Brammertzu da će se potraga provesti u potpunosti zato što "Hrvatska zna koje su joj obaveze i želi ih provesti". Zadnju riječ Brammertz će ipak dati tek za koji dan u svom izvješću pa nade i dalje ima, ali kako sada stvari stoje, saga oko topničkih dnevnika ide dalje...


Reci što misliš!