Politika

Vodi u još dublju stagnaciju

SDP: Proračun obeshrabruje, a rebalans će biti prije ljeta

SDP: Proračun obeshrabruje, a rebalans će biti prije ljeta

Marić je rekao kako treba biti oprezan u uvođenju novih trošarina, jer je praksa sa trošarinama na brodove manje od sedam metara dovela do toga da ih više nitko ne kupuje te se gube radna mjesta

Saborski Odbor za financija danas je podržao prijedlog proračuna za 2010. godinu, a oporbeni dio tog odbora smatra kako su planirani prihodi u njemu neostvarivi te će Vlada prije ljeta raditi rebalans.

SDP-ovac Gordan Maras izjavio je kako će deficit opće države od 2,7 posto BDP-a otići u potrošnju te dodaje kako ovaj proračun ne vodi iz krize, nego u još dublju stagnaciju. "Ova godina financijski je izgubljena, ništa nije učinjeno, a i novi proračun obeshrabruje", zaključio je Maras.

HDZ-ova strana Odbora, pak, smatra kako proračun uzima u obzir situaciju u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Predsjednik Odbora iz redova vladajuće stranke Goran Marić ipak je upozorio na neke stvari zbog kojih bi Vlada trebala biti oprezna sa proračunom za sljedeću godinu.

"Posebno treba pratiti novac dodijeljen zagrebačkom HNK-u i HAZU-u"

Marić je rekao kako treba biti oprezan u uvođenju novih trošarina, jer je praksa sa trošarinama na brodove manje od sedam metara dovela do toga da ih više nitko ne kupuje te se gube radna mjesta.

Založio se i da se preispitaju izdvajanja za zagrebački HNK u kojem, po Mariću, neki glumci dobivaju plaću, a ne igraju predstave te za HAZU. U HAZU-u mu je sporno to što se posljednjih godina akademici svađaju i ne pridonose ničemu, te nije siguran da im treba toliko novaca. U primjere onih čiji proračunski novac treba posebno nadgledati svrstao je i Fond za zaštitu okoliša.


Reci što misliš!