Politika

Aktualno prijepodne

Sabor: Sanader podbadao SDP-ovce i smijao im se

Sabor: Sanader podbadao SDP-ovce i smijao im se

Sanader je likujući Zoranu Milanoviću pokazao stranicu Slobodne Dalmacije s naslovom 'Potop ljevice u Dalmaciji'

Tijekom aktualnog prijepodneva SDP-ovi zastupnici su premijera Ivu Sanadera rešetali raznovrsnim pitanjima, ali niti na jedno nisu dobili precizan odgovor.

Premijer se uglavnom cinično smijao i SDP-ovce podbadao kako su ostvarili loš rezultat na izborima. Iako to nije imalo nikakve veze s pitanjem o SDP-ovu prijedlogu o oporezivanju bankarske dobiti, Sanader je likujući Zoranu Milanoviću pokazao stranicu Slobodne Dalmacije s naslovom 'Potop ljevice u Dalmaciji'

Iako nije odgovorio na pitanje koliko hrvatskih studenata plaća školarinu, premijer Ivo Sanader poručio je danas u Saboru da je vlada kroz proteklih šest godina ispunila niz pretpostavki za društvo znanja te da je ponosna na studente i sveučilišne nastavnike.

'Statistike zna ministar Primorac, a ja mogu reći da već šest godina stvaramo pretpostavke za društvo znanja, da je studenata puno više nego kad smo 2003. preuzeli odgovornost, da je više sveučilišta i veleučilišta', odgovorio je Sanader na pitanje zna li koliko studenata plaća školarinu i koliko ta školarina iznosi, koje je SDP-ovac Danijel Mondekar postavio na početku saborskoga aktualnog prijepodneva.

'Ponosni smo na naše studente, ponosni smo na naša sveučilišta, na naše znanstvenike i sveučilišne nastavnike i zato smo s njima sklopili ugovor o povećanju plaća', dodao je Sanader.

Nezadovoljan odgovorom, Mondekar je premijera optužio za demagogiju, poručivši mu kako je 'žalosno da ne zna zašto studenti prosvjeduju već 30 dana'.

Ustvrdio je da su školarine u proteklih pet godina rasle za deset posto godišnje, da je broj studenata koji plaćaju studij udvostručen te da je Hrvatska, s prosječnom školarinom od 8000 kuna, među najskupljima u Europi.

Kratko pitanje premijeru je postavila i SDP-ovka Vesna Škulić - zna li koliko su ovogodišnjim rebalansom proračuna oštećene osobe s invaliditetom i koliko iznosi najniža invalidnina.

'Vidim da ste se u SDP-u pripremili za kviz-pitanja', uzvratio joj je Sanader, ističući da su invalidnine puno veće nego što su bile u mandatu trećesiječanjske vlasti.

'Vi nastavite s ovakvim pitanjima pa će HDZ nastaviti s pobjedama', poručio je SDP-ovoj zastupnici, koja je, nezadovoljna odgovorom, kazala da su rebalansom osobe s invaliditetom zakinute za više od 80 milijuna kuna te da je u pitanje dovedena egzistencija udruga.

Danijelu Srbu (HSP) koji je pitao kada će vlada zakonom zaštiti nacionalni interes u korištenju geotermalnih izvora Sanader je odgovorio da takav zakon nije potreban.

'Izvore smo već zaštitili i nema potrebe za dodatnom zaštitom', kazao je Sanader, podsjetivši da INA nema vlasništvo nad geotermalnim izvorima, nego samo koncesiju, koju država može oduzeti u slučaju kršenja koncesijskog ugovora.


Reci što misliš!