Politika

Kritike

Antičević-Marinović kritizirala novi Kazneni zakon

Antičević-Marinović kritizirala novi Kazneni zakon

Poseban je problem i to što Hrvatska uopće nema kazneno djelo pranja novca u zakonodavstvu

Nezadovoljstvo novim Kaznenim zakonom i Zakonom o kaznenom postupku iskazala je danas Ingrid Antičević Marinović. Ukazavši na propuste koji su se dogodili, posebno se osvrnula na postupke istražnih radnji koje bi trebalo voditi državno odvjetništvo, a ne policija.

 

 

Zakon predviđa da državna tijela mogu uskratiti podatke, što nije dopustivo u borbi protiv političke korupcije, a to isto se dopušta i bankama pod institucijom tzv. bankarske tajne.

To je praksa kojom se dokida snažno antikorupcijsko sredstvo praćenja bakarskih transakcija, a pomaže korupciji, pranju novca i ostalim različitim vidovima gospodarskog kriminala, ističe Antičević Marinović:

 

 

Jedan od najvećih propusta u kaznenom zakonodavstvu saborska zastupnica vidi u nedostatku gospodarskih inkriminacija, a nakon toga postavlja se i logično pitanje tko kome pogoduje u gospodarstvu i zašto gospodarstveni kriminal toliko cvjeta.

Poseban je problem i to što Hrvatska uopće nema kazneno djelo pranja novca u zakonodavstvu.

Kazna za to djelo nije predviđena nego je zakon nadopunjen zaključkom tajnika hrvatskog Sabora. Ured za suzbijanje pranja novca postoji već 10 godina, ali nitko ne zna čime se on točno bavi. Da bi se nešto promijenilo na tom polju taj ured se treba nalaziti izvan Ministarstva pravosuđa kao posebna jedinica USKOK-a.,upozorava Antičević Marinović.


Reci što misliš!