Politika

Predsjednički izbori

Srbija pred izbore

Srbija pred izbore

Izbore će pratiti više od 20 promatrača OESS-a, a natječe se još sedam kandidata no bez većih izbornih izgleda

Uoči sutrašnjih predsjedničkih izbora u Srbiji je drugi dan izborne šutnje. Posljednja ispitivanja javnosti pokazuju da najviše izgleda za pobjedu imaju sadašnji predsjednik Boris Tadić, za kojeg kažu da je proeuropski usmjeren, te vođa ultranacionalista i predsjednik Šešeljevih radikala - Tomislav Nikolić.

Izbore će pratiti više od 20 promatrača OESS-a, a natječe se još sedam kandidata no bez većih izbornih izgleda. Osim Tadića i Nikolića birači će se moći opredijeliti i za liberala Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg bliskog suradnika Slobodana Miloševića Milutina Mrkonjića, zastupnika mađarske manjine Ištvana Pastora, predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića, Marijana Rističevića iz Narodne seljačke stranke, Jugoslava Dobričanina iz Reformističke stranke iz Niša i Milanke Karić, supruge odbjeglog tajkuna Bogoljuba Karića.

Bez obzira tko postane prvi predsjednik samostalne Srbije, ključno će biti ponašanje premijera Vojislava Koštunice u eventualnom drugom krugu. Naime, ne podrži li svog sadašnjeg koalicijskog partnera Borisa Tadića sasvim su izvjesni novi izbori i nastavak političke nestabilnosti. A novi će predsjednik, kažu analitičari, voditi Srbiju u najosjetljivijem trenutku kada se očekuje i moguće proglašenje neovisnosti Kosova.


Reci što misliš!