Politika

Predizborna prepucavanja

Milanović Sanaderu poručio da pročita Ustav

Milanović Sanaderu poručio da pročita Ustav

Milanović je Sanaderovo inzistiranje da on ide u New York na Opću skupštinu UN-a, a ne Mesić, prozvao "odrješitim, bezobraznim i neprimjerenim"

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako smatra da predsjednik Stjepan Mesić, kao predsjednik države koji Hrvatsku predstavlja u inozemstvu, ima prednost govoriti pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda.

Milanović, koji je o Sanaderovom inzistiranju da on ide u New York na Opću skupštinu UN-a, a ne Mesić, progovorio na skupu sindikata obrazovanja i premijeru poručio da pročita Ustav RH i da ga razumije prije nego se odluči dati "odrješite, bezobrazne i neprimjerene" izjave. Milanović kaže kako se Sanader u ovom slučaju ponaša kao predsjednik HDZ-a, a ne kao predsjednik Vlade, te ga upozorava da "hrvatski Ustav nije statut HDZ-a, niti je hrvatska država HDZ".

Podsjećamo, nakon što je Ured predsjednika u priopćenju premijeru zatražio "raspravu između onih čimbenika kojima Ustav daje pravo i dužnosti odlučivanja u stvarima državne, a osobito vanjske politike", Sanader, koji u posljednjih nekoliko dana s Mesićem komunicira uglavnom putem telefona i priopćenja, uzvraća također priopćenjem. U njemu se pozvao na Ustavni zakon o suradnji s Haagom "koji izrijekom navodi da je u ime Republike Hrvatske, nositelj suradnje sa Sudom Vlada Republike Hrvatske".

Mesić, koji je danas u pratnji ministara obrane i unutarnjih poslova te načelnika Glavnog stožera OS i zapovjednika Hrvatske ratne mornarice posjetio zapovjedništvo NATO-ove vježbe "Noble Midas '07." na francuskom brodu "Tonnere" u Splitu, tom je prilikom na novinarske upite o sukobu sa Sanaderom kazao kako premijer nije posjetio Split kada i on, tako da "se nisu mogli ni sukobiti".

Mesić, koji i dalje njegovo zahlađenje odnosa sa Sanaderom odbija nazvati "sukobom", kaže kako oko odlaska u New York "ne inzistira na ničemu", nego da "stavlja određene primjedbe kada je takva misija u pitanju".


Reci što misliš!