Politika

ostvareno 155 projekata

Ministrica Žalac: Zadarska županija u vrhu po povlačenju novca iz Europske unije

Ministrica Žalac: Zadarska županija u vrhu po povlačenju novca iz Europske unije

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric održali su u petak u Zadru sastanak sa županom Stipom Zrilićem, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnog razvoja, a ministrica je naglasila da se politika regionalnog razvoja iz Zagreba "spustila na cijelu Hrvatsku".

Ministrica je u razgovoru s predstavnicima jedinica lokalne i regionalne uprave rekla kako se decentralizacijom želi omogućiti ravnomjeran razvoj hrvatskih regija. Istaknula je kako želi razgovarati o svim otvorenim pitanjima, a to znači da se politika regionalnog razvoja iz Zagreba "spustila na cijelu Hrvatsku".

Moinistrica Gabrijela Žalac u posjeti Zadarskoj županiji Ministrica Gabrijela Žalac posjetila Zadarsku županiju

- Zadarska županija sigurno je u vrhu po povlačenju novca iz Europske unije i nositelj je razvoja na svojem području, ponajprije zbog kvalitetnih projekata. Trenutačno u našem ministarstvu iz Zadarske županije imamo projekte vrijedne više od 232 milijuna kuna koje ćemo sigurno u sljedeća dva mjeseca ugovoriti. S obzirom na to da dugo nismo radili istraživanje rangiranja županija prema iskorištenosti novca iz europskih fondova, sljedeći mjesec to namjeravamo učiniti, a u travnju održati skup svih dionika koji se bave regionalnim razvojem, poručila je ministrica.

Novcem iz EU fondova Zadarska županija dosad je ostvarila 155 projekata vrijednih 172 milijuna eura.

Ministrica je istaknula i dovršetak projekta obnove zadarske Kneževe palače koji, kako je rekla, "nije važan samo za kulturu, nego i za turizam i gospodarstvo županije i cijele Hrvatske".

- Kroz operativni program 'Konkurentnost, kohezija' nastavljamo s programima obnove kulturne baštine. To neće biti projekti kojima je cilj samo obnova baštine, nego će se baština valorizirati kroz turizam i novu gospodarsku djelatnost, istaknula je ministrica Žalac.

Na novinarsko pitanje kada će u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU biti osnovana uprava za otoke, što je najavljeno u listopadu prošle godine, te hoće li ona biti u jednom od gradova na obali, ministrica Žalac je odgovorila da će se ona sigurno otvoriti, najvjerojatnije do kraja ožujka.

- S otočanima ćemo sustavno raditi i na novom zakonu o otocima, kao što smo obećali, ali zbog rokova kojima su vezane neke druge uredbe, osnivanje uprave za otoke kasni, rekla je.  Također je dodala kako se zauzima za decentralizaciju sustava kad je riječ o ministarstvima i EU fondovima.

- Ali, mora se vidjeti koji se dio odnosi na druge resore, a koji na naše ministarstvo što se tiče trenutačno zaposlenih ljudi jer seljenje uprave izvan Zagreba i moguće regionalno zapošljavanje nismo predvidjeli u proračunu, istaknula je ministrica Žalac.


Reci što misliš!