Politika

Gradišćanski Hrvati

Premijer Plenković zahvalan biskupu Živkoviću na očuvanju identiteta

Premijer Plenković zahvalan biskupu Živkoviću na očuvanju identiteta
Sanjin Strukic/PIXSELL

Biskup Živković prenio je predsjedniku vlade pozdrave gradišćanskih Hrvata, te ga upoznao s aktivnostima koje provode u cilju očuvanja jezika, kulture i pastoralne povezanosti

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak mons. Egidija Živkovića, biskupa Željezanskog u Austriji kojemu je, kao i gradišćanskim Hrvatima, zahvalio za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući djelovanju Katoličke crkve, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Najavio je početak rada kulturno-prosvjetne udruge "Hrvat S.A.M" (Slovačka-Austrija-Mađarska) koja će pod europskim krovom okupiti sve gradišćanske Hrvate. Istaknuo je da će se u svibnju u Zagrebu održati prvo zajedničko prvoskupno hodočašće gradišćanskih Hrvata nakon 500 godina. Uputili su i poziv predsjedniku vlade na tradicionalno hodočašće "Hrvatska nedjelja" u Željeznom.

Plenković je naglasio da će hrvatska vlada podržavati djelovanje udruge te predložio da se u njezin rad uključe i Hrvati iz Bosne i Hercegovine, naglašava se u priopćenju.

Suradnja s gradišćanskim Hrvatima bit će ojačana preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a rad će se pomoći i u financijskom smislu, rekao je predsjednik vlade.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u austrijskom Gradišću broji približno 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata.


Reci što misliš!