Politika

odluku još čekamo

Na sjednici Vlade o najvišoj cijeni plina za kućanstva

Na sjednici Vlade o najvišoj cijeni plina za kućanstva
Ivo Cagalj/PIXSELL

Kolika će biti najviša cijena plina za kućanstva, uoči sjednice Vlade još je nepoznanica

Na dnevnom redu sjednice Vlade koja se s početkom u 11 sati održava u Sisku raspravljat će se uglavnom o projektima vezanim uz taj grad i Sisačko-moslavačku županiju.

Na sjednici bi trebala biti donesena i odluka o proglašenju Projekta "Hoteli Plat" u Župi dubrovačkoj strateškim investicijskim projektom. Nakon nekoliko dana razgovora trebala bi biti donesena i o odluka o najvišoj cijeni plina za kućanstva.

Jutarnji neslužbeno doznaje da će, ako dođe do poskupljenja, ono biti minimalno. Kolika će biti najviša cijena plina za kućanstva, uoči sjednice Vlade još je nepoznanica. Nakon sastanka premijera s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike održanom prekjučer državni tajnik Ante Čikotić o poskupljenju nije htio, no dao je do znanja kako je neizbježno.

"Moram naglasiti da cijene na burzama u Europi su značajno porasle u odnosu na prošlu godinu zbog oštrih zima i praznih skladišta. Mi sada ulažemo dodatne napore kako bi prošli kroz sve stavke strukture cijene plina i kako bi našli prostora da to građani ne osjete. Cilj je da se racionalizacija poslovanja državnih tvrtki, transportnog sustava i svih ostalih elemenata racionaliziraju u cilju smanjenja udara", kazao je Čikotić.Plin bi mogao poskupjeti od 15 do čak 20 posto, doznaje Novi list. Ministar financija Zdravko Marić uoči zasjedanja Vlade u Sisku također je neodređen.

"Ja bih pričekao s našom odlukom, ali nastavljamo daljnje razgovore i onda ćemo objaviti što i kako će se događati s tim", istaknuo je Marić.

Jedno je sigurno. Poskupljenje plina stiže u politički osjetljivom trenutku pred lokalne izbore, pa bi rast cijena struje ipak trebao pričekati da oni prođu.

Nakon sjednice Vlade bit će potpisani ugovori i to: Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Riječ je o dva projekta u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Vuk Pedišić" - rekonstrukciji bolničkog kompleksa i uspostavi dnevne bolnice te rekonstrukciji bolničkog kompleksa i uspostavi objedinjenog hitnog bolničkog prijema - ukupno vrijednih 88,5 milijuna kuna od čega je 70 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Cilj je projekata povećanje kvalitete i dostupnost usluga u dnevnoj bolnici, odnosno smanjenje troškova hitnog prijema kvalitetnija medicinska usluga. Prije sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković posjetit će sisačku Rafineriju nafte gdje će obići postrojenja i sastati se s predstavnicima INA-e i Rafinerije.


Reci što misliš!