Politika

smanjenje tenzija je nužno

Meksiko: Američki državni tajnik popravlja štetu Donalda Trumpa

Meksiko: Američki državni tajnik popravlja štetu Donalda Trumpa
AP

Američki državni tajnik Rex Tillerson koji je u srijedu stigao u Meksiko pokušat će u službenim razgovorima u toj zemlji u četvrtak popraviti zategnute bilateralne odnose narušene izjavama predsjednika Donalda Trumpa.

Rex Tillerson uz kojeg je stigao i ministar domovinske sigurnosti John Kelly dolazi u Meksiko mjesec dana nakon što je Donald Trump ušao u Bijelu kuću. Njegov stil i trgovinska politika te politika prema migrantima izazvali su najgoru diplomatsku krizu između dvije zemlje u posljednjih nekoliko desetljeća.

Trgovinski mogul, koji je nazvao meksičke migrante "delinkventima" pokrenuo je projekt izgradnje zida na granici s Meksikom, kao što je obećao tijekom kampanje.

U utorak je pak dao naputke za ubrzavanje izbacivanja ilegalnih imigranta, među kojima su mnogi iz Meksika.

Osim toga, Trump je pokrenuo i pregovore o sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini sklopljenom između SAD-a, Meksika i Kanade kojeg smatra previše naklonjenim Meksiku.

To su vrlo riskantni pregovori za meksičko gospodarstvo jer ta zemlja ima 80 posto izvoza orijentiranog prema SAD-u, a valuta je posljednjih mjeseci pala na povijesno nisku razinu.

Pokušavajući smanjiti tenzije, dvije su vlade zajamčile da su započele konstruktivni dijalog još kad je meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray prije dva tjedna posjetio Washington gdje je sreo Tillersona.

"Znakovito je da predsjednik šalje svoje ministre u Meksiko u tako ranom stadiju mandata", rekao je u srijedu u Washingtonu glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Dvije vlade sastat će se "kako bi poboljšale kvalitetu života ljudi u Meksiku i u SAD-u, borile se protiv trgovaca drogom i pronašle načine dinamiziranja dviju ekonomija kroz šire odnose koji favoriziraju trgovinu i legalnu imigraciju", dodao je.

Predsjednik Pena Nieto trebao bi poslijepodne po lokalnom vremenu primiti američkog državnog tajnika koji na programu ima još nekoliko sastanaka s meksičkim ministrima.

Nieta je otkazao predviđeni posjet Washingtonu 31. siječnja nakon opetovanih izjava Donalda Trumpa o gradnji zida prema južnom susjedu.

Stoga Tillerson ima vrlo osjetljivu misiju na svom drugom putovanju u inozemstvo.


Reci što misliš!