Politika

analiza

Istraživanje: HDZ-u rejting raste, SDP tone

Istraživanje: HDZ-u rejting raste, SDP tone
Patrik Macek/PIXSELL

HDZ uživa potporu od 35,1 posto potpore birača, SDP 21,9 posto, dok je Živi zid s potporom od 9 posto treća politička opcija u Hrvatskoj.

HDZ u veljači uživa potporu od 35,1 posto potpore birača i tako raste već treći mjesec. To je drugi najbolji rezultat koji je HDZ ostvario nakon dugog niza godina, a još u listopadu su imali 35,5 posto potpore, pokazalo je istraživanje Nove TV o političkim strankama.

SDP pak i dalje u padu i to 5 mjeseci za redom te veljaču završava s potporom od 21,9 posto birača. Ujedno je to i jedan od lošijih rezultata koji ta stranka ima od svibnja 2015. Ni dolazak novog predsjednika nije pridonio novim biračima.

Živi zid veljaču završava s potporom od 9 posto kao treća politička opcija, a Most je četvrti izbor hrvatskih birača s potporom od 8,6 posto. Daleko je to od onih 11,7 iz izborne noći.

HSS veljaču završava s potporom od 3,1 posto, BM 365 Stranka rada i solidarnosti je na 3 posto, a HSU također uživa potporu od 3 posto birača, IDS veljaču završava na 2,2 posto, Pametno je na 2,1 posto potpore, a HNS na 1,7 posto, s 1 posto potpore birača veljaču je završio i HDSSB.

Ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno imaju 3,8 posto potpore, a neodlučnih birača je 5,7 posto i taj broj sve više pada.

Većina misli da zemlja ide u lošem smjeru

Hrvatska ide u lošem smjeru, smatra većina građana, odnosno njih 53 posto. No taj je broj u padu. Ali zato već treći mjesec raste broj optimista koji smatraju da Hrvatska ide u dobrom smjeru i njih je u veljači bilo 36 posto, a ne zna njih 11 posto.

Vladin rad odobrava 45 posto ispitanika, a ne odobrava njih 42 posto dok ne zna 13 posto ispitanika. Očekivano, 78 posto birača HDZ-a podupire rad Vlade, ali birači Mosta su podijeljeni.

Velika većina građana smatra da će Plenkovićeva Vlada odraditi mandat do kraja ili još 4 godine. Takvog je mišljenja njih 77 posto, a da će se Vlada raspasti prije, misli tek 16 posto ispitanika. Ne zna njih 6 posto.

Predsjednica popravila imidž

Većina, točnije 51 posto građana, podupire rad Predsjednice Republike nakon dvije godine mandata, a ne podupire je njih 41, dok ne zna 8 posto. U mjesec dana predsjednica je tako vratila dio birača u svoj tabor.

Istraživanje provodi agencija Ipsos između 1. i 18. u mjesecu, u na uzorku od 973 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije.


Reci što misliš!