Politika

Uskoro referendum

Referendum o neovisnosti pred škotskim zastupnicima

Referendum o neovisnosti pred škotskim zastupnicima
MAAA/WENN/PIXSELL

Škotski zastupnici moraju potvrditi taj tekst tijekom glasanja predviđenog u srijedu. Škotska nacionalna stranka SNP Nicole Sturgeon uz podršku ekologa ima većinu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon je izjavila u utorak da bi bilo "nepravedno i neprihvatljivo" da britanska vlada odbaci njihov zahtjev za organiziranjem novog refenduma o neovisnosti, što je težak zadatak za London u trenutku kada se sprema pokrenuti Brexit.

Pred škotskim regionalnim parlamentom, koji je počeo razmatrati prijedlog traženja odobrenja Londona za organiziranje tog referenduma, čelnica je upozorila na činjenicu da Škotska mora izaći iz EU "protiv svoje volje" i tražila je neosporan demokratski mandat  za organiziranje tog referenduma.

Sturgeon je najavila 13. ožujka da želi organizirati novi referendum o neovisnosti krajem 2018. ili početkom 2019.  i istaknula da izlazak Velike Britanije iz Europske unije i prije svega iz jedinstvenog tržišta, može dovesti do ukidanja desetaka tisuća radnih mjesta u Škotskoj.

Tijekom prvog refereduma u rujnu 2014., 55 posto Škota je bilo protiv neovisnosti. Al šefica SNP naglašava da se situacija od tada promijenila i da je 62 posto Škota na referendumu 23. lipnja glasalo za zadržavanje u EU, dok je 52 posto Britanaca bilo za izlazak.

"Svi naši napori za postizanjem kompromisa su odbačeni", rekla je i navela svoj zahtjev za prebacivanje većih ovlasti škodskom regionalnom parlamentu i zadržavanje na jedinstvom tržištu.

Ali britanska konzervativna premijerka Theresa May je odgovorila prošlog tjedna da nije dobar trenutak za organiziranje referenduma dok  će Velika Britanija sljedeće dvije godine voditi teške pregovore o izlasku iz EU.

U ponedjeljak je London najavio da će pokrenuti Brexit 29. ožujka.


Reci što misliš!