Politika

referendum o neovisnosti

Škotski zastupnici se danas izjašnjavaju o referendumu o neovisnosti

Škotski zastupnici se danas izjašnjavaju o referendumu o neovisnosti
MAAA/WENN/PIXSELL

Tjedan dana prije pokretanja Brexita, škotski parlament treba u srijedu ovlastiti premijerku Nicolu Sturgeon da zatraži od britanske vlade raspisivanje referenduma o neovisnosti

Sturgeon, koja optužuje London da ne vodi računa o škotskim interesima tijekom izlaska iz Europske unije, želi da se referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019., ili prije zaključenja pregovora s Bruxellesom.

U utorak je pred škotskim zastupnicima koji su se sastali da prouče njezin prijedlog, kritizirala britansku premijerku Theresu May zbog toga što joj nije htjela zajamčiti ostanak na jedinstvenom europskom tržištu, što je ona bila zatražila radi očuvanja radnih mjesta u Škotskoj.

Premda je 62 posto Škota glasovalo za ostanak u EU-u - Britanaca je, ukupno gledano, 52 posto glasovalo za izlazak - Sturgeon je zatražila "jasan demokratski mandat" za raspisivanje tog referenduma. "Svi naši napori da se postigne dogovor su odbijeni", rekla je.

Škotski parlament bi joj bez problema trebao dati pristanak tijekom glasovanja predviđenog u 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, s obzirom da Škotska nacionalna stranka SNP Sturgeon ima većinu uz potporu zelenih.

No May koja službeno treba pokrenuti Brexit 29. ožujka, upozorila ju je prošlog tjedna da sada "nije pravi trenutak". Škotskoj regionalnoj vladi treba odobrenje Londona i westminsterskog parlamenta za organiziranje tog referenduma.

Premda analitičari misle da May neće uskratiti svoj pristanak za raspisivanje škotskog referenduma, mogla bi ga odgađati dok se ne završe pregovori s Bruxellesom koji bi mogli biti teški i trebali bi trajati oko dvije godine.

Ako se i uspije izboriti za referendum, Sturgeon još mora pridobiti škotske birače. Anketa objavljena u nedjelju pokazuje da ih je samo 44 posto za neovisnost, a nešto više od polovine (51 posto) je protiv referenduma u bliskoj budućnosti.

Na prvom referendumu u rujnu 2014. protiv neovisnosti se izjasnilo 55 posto.

Tu je i pitanje može li Edinburgh  financirati svoju neovisnost, budući da škotsko gospodarstvo slabi od 2014. kada je cijena nafte počela padati.

Bivši guverner Engleske banke Mervyn King upozorio je da bi neovisnost mogla "skupo stajati" Škotsku.

Škotska bi "bez sumnje" mogla biti neovisna, ali će se teško zaduživati na financijskim tržištima odluči li se za politiku javnog deficita kako bi podmirivala svoje troškove, izjavio je u utorak za BBC.

 


Reci što misliš!