Politika

slijedi odluka

Povjerenstvo: Tri prijave protiv ministra Marića zbog Agrokora

Povjerenstvo: Tri prijave protiv ministra Marića zbog Agrokora
Igor Šoban/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaprimilo je tri prijave protiv ministra Zdravka Marića, a vezane za Agrokor, dok je za bivšeg premijera Zorana Milanovića u slučaju obnašanja dužnosti zastupnika u Saboru istovremeno sa direktorskomk funkcijom tvrtke EuroAlba Advisory predložena opomena

Prijave koje su stigle protiv ministra anonimne su i vrlo slične u svojoj biti, a Povjerenstvo je dužno odlučiti o njima.

Predsjednica Povjerenstva, Dalija Orešković:

"Znači da ćemo od nadležnih državnih tijela prikupiti podatke i dokumentaciju na temelju kojih ćemo na jednoj od sljedećih sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka".

Orešković je naglasila da Povjerenstvo u ovom trenutku ne može zatražiti izuzimanje Marića iz slučaja Agrokor.

"Princip rada je takav da tek ukoliko Povjerenstvo odluči pokrenuti postupak onda se u tom postupku prije svega traži očitovanje tog dužnosnika"Podsjetimo, ministar financija je prije preuzimanja dužnosti u Vladi u Agrokoru obavljao funkciju izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. On sam je danas rekao da o prijavama ne zna ništa.

Prije dva dana Marić je poručio da ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju trenutačne krize u koncernu. Što se slučaja bivšeg premijera Milanovića tiče, kazna opomene izglasana je u slučaju istovremenog obnašanja zastupničke dužnosti i direktorske funkcije u konzultantskoj tvrtki, što je trajalo dva tjedna.

"Ovdje moram naglasiti da je riječ o formalnom propustu, odnosno o povredi jedne administrativne zabrane. S obzirom da je povreda te zabrane trajala svega 15ak dana, predlažem da se dužnosniku za ovu povredu izrekne sankcija opomene".

U prijavi protiv Milanovića zbog njegova puta u Albaniju, Povjerenstvo je zaključilo da je iz putnih naloga očito da je ondje išao u funkciji predsjednika SDPa, a ne saborskog zastupnika, tu im ništa nije sporno i postupak neće biti pokrenut. U slučaju bivšeg ministra Miranda Mrsića Povjerenstvo je odlučilo da on nije trgovačko društvo svoje supruge stavio u povlašten položaj kako bi se zaustavila naplata duga između HZZOa i te tvrtke.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak ni protiv ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koja je bila prijavljena jer je navodno dala novac Autografu koji zbog toga o njoj nije pisao negativno.Povjerenstvo je odlučilo da postupak neće pokrenuti ni protiv Peđe Grbina koji je prijavljen da se našao u nedozvoljenom položaju jer je u isto vrijeme bio prokurist jedne tvrtke i saborski zastupnik , jer tvrtka nikad nije otvorila poslovni račun pa nije bio u prilici obavljati poslove upravljanja.


Reci što misliš!