Politika

346 milijardi eura za troškove obrane

Merkel primila "fakturu dugovanja" od Trumpa

Merkel primila
AP Images

Kako piše Independent, faktura je uručena Merkel za vrijeme privatnih razgovora s predsjednikom, a cijelu situaciju kritiziraju službenici NATO-a i Njemačke

Angela Merkel će navodno ignorirati Trumpov pokušaj da od Njemačke izvuče 346 milijardi eura za koje on vjeruje da ih Njemačka duguje NATO-u. 

Američki predsjednik je navodno isprintao svojevrsnu "fakturu" koju je uručio Angeli Merkel na sastanku u Bijeloj Kući.

Potražuje dugovanje Njemačke za troškove obrane

U fakturi je naveden iznos za koji su njegovi suradnici procijenili da ga Njemačka duguje, a koji bi trebao pokriti neplaćene doprinose za obranu. 

Kako piše Independent, faktura je uručena Merkel za vrijeme privatnih razgovora s predsjednikom, a cijelu situaciju kritiziraju službenici NATO-a i Njemačke.

Iako iznos koji potražuje Trump nije otkriven niti od jedne strane, nije ga teško izračunati. 

Zemlje NATO-a su 2014. godine pristale trošiti 2 posto svojeg BDP-a na troškove obrane. Trump je navodno naložio svojim pomoćnicima da izračunaju koliko je u prethodnih 12 godina iznos koji je Njemačka trošila na obranu bio manji od predviđenih 2 posto BDP-a.

Prema izračunima, dolazi se do brojke od 350 milijardi eura, pri čemu je 288 milijardi duga, dok ostatak otpada na kamate. 

Neimenovani ministar njemačke vlade je za The Times rekao kako je Trumpov potez skandalozan. 

"Koncept prema kojemu se postavljaju ovakvi zahtjevu ima svrhu da zastraši drugu stranu, ali kancelarka je to smireno prihvatila i neće reagirati na takve provokacije", poručio je.

Njemačka ministrica obrane, Ursula von der Leyen, odbacila je navode Donalda Trumpa kako Njemačka duguje "ogromne svote novca" SAD-u i NATO-u.

"Nema dugova prema NATO-u", rekla je von der Leyen u izjavi za vrijeme posjeta Angele Merkel Bijeloj Kući te dodala kako je pogrešno od NATO-a da zahtijeva od članova izdvajanje 2 posto svojeg BDP-a samo na NATO.

"Troškovi za obranu idu i na misije UN-a, u naše europske misije i za doprinos borbi protiv terorizma ISIS-a", poručila je von der Leyen.


Reci što misliš!