Politika

Ministar Mirando Mrsić

Stariji od 30 godina ne mogu na stručno osposobljavanje

Stariji od 30 godina ne mogu na stručno osposobljavanje
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za rad Mirando Mrsić (SDP) sastao se u utorak s neformalnom skupinom mladih koja ga je upozorila da je trenutnim zakonskim rješenjem osobama starijim od 30 godina onemogućeno stručno osposobljavanje, a time i polaganje stručnih ispita i ulazak na tržište rada.

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) način je da se dođe do stručnog ispita, a granica od 30 godina posebno pogađa ljude koji su se zbog raznih okolnosti kasnije odlučili za studij, osobe s invaliditetom, te one s rijetkim bolestima, upozorilo je 15-ak članova skupine "Pravo na stručno osposobljavanje".

Mrsić se suglasio da ograničavanje dobi za SOR diskriminira starije od 30 godina. “Osobe starije od 30 godina u ovom trenutku nemaju nikakvu šansu dobiti stručno osposobljavanje i steći godinu dana radnog iskustva, čime bi mogli konkurirati za radno mjesto”, rekao je Mrsić.

Nonsens je, kaže, da od svih mjera ograničenje postoji samo za SOR, a svim drugima može se pristupiti bez obzira na dob. Najavio je da će u saborsku proceduru uputiti izmjene zakona o poticanju zapošljavanja sa ciljem da se i pripravništvo promovira kao stručno osposobljavanje, to jest da poslodavcima bude jednako prihvatljivo.

Mjera poput SOR-a donesena je u vrijeme krize i ispunila je svoju zadaću, Hrvatska izlazi iz krize i vrijeme je da idemo nekim novim koracima u promoviranje zapošljavanja mladih, kaže Mrsić. Nužno je riješiti nezakonito postupanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u 2016., kada su stopirani svi ugovori i natječaji osoba starijih od 30 godina, iako je tada na snazi bio stari zakon u kojem nije bilo dobnog ograničenja.

Najavio je da će se u dogovoru s ministrom zdravstva inicirati zakonske izmjene sa ciljem da se omogući stažiranje u radnoj terapiji i izvan zdravstva.

Novi sastanak na kojem bi predstavio zakonske izmjene Mrsić ja najavio nakon Uskrsa, a sugovornike je pozvao da svoje predstavnike pošalju na tematsku sjednicu Odbora na kojoj će 4. travnja biti riječi o politici zapošljavanja i položaju mladih.


Reci što misliš!