Politika

eGrađani

Odzvonilo čekanju pred sudovima zbog uvjerenja o nekažnjavanju

Odzvonilo čekanju pred sudovima zbog uvjerenja o nekažnjavanju

Uskoro bi napokon trebalo odzvoniti čekanju po sudovima zbog uvjerenja o nekažnjavanju. Naime, kako doznaje tportal, u Ministarstvu pravosuđa tijekom travnja planiraju uvesti mogućnost dobivanja tog uvjerenja putem sustava eGrađani

Rodni list, diploma ili svjedodžba, domovnica, uvjerenje o nekažnjavanju dijelovi su papirologije koju građani trebaju pribaviti prilikom traženja zaposlenja. No dok do rodnog lista i domovnice ili elektronskog zapisa umjesto nekadašnje radne knjižice možete u nekoliko klikova preko sustava eGrađani, da biste pribavili uvjerenje o nekažnjavanju, i dalje morate fizički obijati pragove sudova.

Podsjetimo, uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, odnosno tzv.uvjerenje o nekažnjavanju izdaje općinski sud i ono je potvrda da se protiv fizičke osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a izdaju ga svi općinski sudovi i njihove stalne službe, neovisno o mjestu prebivališta/sjedišta, o čemu detaljne informacije možete naći na stranicama Središnjeg državnog portala.

Osim pri traženju posla, uvjerenje je potrebno primjerice i zbog ostvarivanja prava na dodatak za djecu te ostvarivanje prava iz zdravstvenog, invalidskog ili mirovinskog osiguranja te ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu.

Ne čudi stoga da je uvjerenje o nekažnjavanju jedna od najiščekivanijih mogućnosti u sustavu eGrađani, koji je u nekoliko godina postao jedan od najkorištenijih e-sustava u Hrvatskoj. No do tog papira građani još uvijek moraju pješice i čekajući u redu ispred šaltera.

Imate li sreće, rezultat može uslijediti za 30-ak minuta, ali i više sati, a ponegdje i tek nakon nekoliko dana što može biti vrlo problematično s obzirom na rokove postavljene u natječajima za posao. Uvjerenje, doduše, vrijedi pola godine i kada ga se izdaje u svrhu zapošljavanja ili ostalih ranije navedenih prava, besplatno je. 

Međutim, napokon stiže dobra vijest; naime, kako je u Ministarstvu pravosuđa rečeno tportalu, 'mogućnost dobivanja uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak putem sustava eGrađani, odnosno implementaciju navedene e-usluge Ministarstvo pravosuđa planira tijekom travnja 2017. godine'.

Za kraj još samo valja reći da postoji i jedan sličan dokument, a riječ je o potvrdi iz kaznene i/ili prekršajne evidencije za ostvarivanje prava u inozemstvu koju izdaje Ministarstvo pravosuđa fizičkoj ili pravnoj osobi ako ta osoba dokaže da su joj potrebni radi ostvarivanja prava u stranoj državi i ona se izdaje isključivo na hrvatskom jeziku, a osnovne informacije građani također mogu naći na Središnjem državnom portalu.


Reci što misliš!