Politika

državni put

Predsjednica odlazi u trodnevni posjet Irskoj

Predsjednica odlazi u trodnevni posjet Irskoj
Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednica odlazi u Irsku na poziv kolege Higginsa s kojim se sastaje u ponedjeljak, a nakon razgledavanja sastaje se s hrvatskom zajednicom

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović boravi od ponedjeljka u trodnevnom državnom posjetu Irskoj gdje je očekuju razgovori s predsjednikom Michaelom D. Higginsom i ostalim visokim državnim dužnosnicima, a nakon Dublina posjetit će i Galway,  grad koji je zajedno s gradom Rijekom izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Predsjednica Grabar-Kitarović odlazi u Irsku na poziv kolege Higginsa s kojim se sastaje u ponedjeljak, a nakon razgovora predviđen je obilazak Muzeja irske emigracije. U večernjim satima šefica države sastat će se s hrvatskom zajednicom.

Predsjednik Higgins boravio je u službenom posjetu Zagrebu u lipnju 2013., u vrijeme kada je Irska predsjedala EU-om, a Hrvatska iščekivala ulazak u integraciju mjesec poslije.

Irska je odmah otvorila svoje tržište rada za hrvatske radnike, prema podacima iz 2015. samo se te godine u Irsku iselilo oko 5000 Hrvata.

U Dublinu će se predsjednica u utorak susresti i s premijerom Endom Kennyem, koji ju je prije dvije godine kao član EPP-a javno podržao na hrvatskim predsjedničkim izborima, te održati radne sastanka u irskom parlamentu, među ostalim s članovima Hrvatsko-irske parlamentarne grupe prijateljstva.

U prvih osam mjeseci prošle godine Hrvatska je u Irsku izvezla robe u vrijednosti 22,6 milijuna eura, pokazuju podaci DZS-a, a uvezla je u vrijednost 40 milijuna eura. Po tim podacima Irska nije Hrvatskoj niti u 35 najvećih trgovinskih partnera. Ovaj put predsjedničnin posjet ne prati i gospodarski forum.

Na Trinity Collegeu, najstarijem irskom sveučilištu osnovanom 1592. po uzoru na Oxford i Cambridge, predsjednica će održati predavanje na temu "Europsko jedinstvo u potrazi za otpornošću: Razmišljanja zemlje koja je ušla 28."

Posljednjeg dana državnog posjeta Irskoj, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Galway, grad na zapadu Irske koji je, zajedno s gradom Rijekom, izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Nakon sastanka s gradonačelnikom Noelom Larkinom, Grabar-Kitarović će posjetiti sjedište projekta Galway 2020. i obratit se studentima Nacionalnog sveučilišta.

Galway će do 2020. uložiti u taj projekt 45.47 milijuna eura, a u njemu će kao partneri i potpora sudjelovati i susjedne lokalne vlasti, njih deset.


Reci što misliš!