Politika

jednoglasno izglasano

Egipatski parlament potvrdio izvanredno stanje koje je proglasio predsjednik Sisi

Egipatski parlament potvrdio izvanredno stanje koje je proglasio predsjednik Sisi

Egipatski parlament u utorak je potvrdio izvanredno stanje u cijeloj zemlji koje je proglasio predsjednik Abdel Fatah al-Sisi nakon napada na koptske crkve u nedjelju s najmanje 45 žrtava, objavila je državna televizija.

Zastupnici su jednoglasno izglasali tu mjeru koja je objavljena u Službenim novinama u ponedjeljak, a stupila je na snagu istog dana, precizirala je televizija Nile News.

Tako je tri tjedna prije dolaska pape Franje u posjet Egiptu proglašeno izvanredno stanje nakon dva bombaška napada na koptske crkve za koje je odgovornost preuzela džihadistička organizacija, takozvana Islamska država (IS).

Izvanredno stanje u trajanju tri mjeseca najavio je šef države Abdel Fatah al-Sisi na sam dan napada, a radi "zaštite i očuvanja" zemlje, ali ga je još trebao potvrditi parlament.

Napadi su počinjeni na crkve u Aleksandriji te u Tanti, stotinjak kilometara od Kaira, usred proslave Cvjetnice, tjedan dana prije koptskog Uskrsa i tri tjedna prije posjeta pape Franje. U eksplozijama je ubijeno  najmanje 45, a  ozlijeđeno više od stotinu ljudi. 

Upravo je ukidanje izvanrednog stanja bio ključan zahtjev tijekom pobune protiv bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka koji je nametnuo 30 godina dugo izvanredno stanje i gušio je oporbu. Izvanredno stanje bilo je ukinuto kada je Mubarak odstupio pod pritiskom prosvjeda, ali je privremeno idućih godina bilo uvedeno te ukidano. 

U obraćanju parlamentu u utorak, premijer Sherif Ismail rekao je da je izvanredno stanje bitno u borbi protiv terorističkih skupina koje žele razoriti Egipat. 

Posljednji u nizu napada islamskih militanata na vjersku manjinu izazov su za predsjednika al-Sisija koji se obvezao štititi kopte u sklopu svoje borbe protiv ekstremizma. 

Kršćani čine 10 posto od 90 milijuna stanovnika Egipta i najveća su kršćanska manjina na Bliskom istoku.

Al-Sisi je naredio izlazak vojske na ulice kao pomoć policiji u osiguravanju ključnih točaka. To je neuobičajen čin za nekadašnjeg generala koji je kao čelnik obrambenih snaga 2013. poveo vojsku u zbacivanje tadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija, pripadnika Muslimanskog bratstva. 

"Ovaj napad će samo očvrsnuti odlučnost egipatskog naroda na putu prema ostvarenju sigurnosti, stabilnosti i opsežnog razvoja", priopćio je Sisi nakon napada u nedjelju.


Reci što misliš!